En önemli doğal gaz üreticisi ülkelerin başında gelen Özbekistan, sera teknolojisine önemli yatırımlar yaptı. Ülkede bolca bulunan doğal gaz ve sıcak su kaynakları, bu seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Ilıman bir iklim isteyen narenciye fidanlarının karasal iklim süren Özbekistan tarafından toplanmasının nedeni de sera teknolojisine yapılan yatırımlar.

Çiftcikulubu.net'de konuyla ilgili yayınlanan makalede dikkat çeken başlıklar şöyle:

Narenciye fidanlarında fiyatlar ikiye katlayınca, istediğimiz kalitede fidan bulmakta zorlanınca, bunda bir hikmet vardır dedik ve sebebini araştırdık. Mersin Davultepe de ve Hatay da Fidanköyde çok sayıda fidan üreticisi ile konuştuk. Duyduklarımız bizi adeta şaşkınlığa düşürdü. Meğer narenciye fidanlarının yükselmesine Özbekistan sebep olmuş.

LİMON FİDANLARININ TAMAMINA YAKINI SATIN ALINDI

En büyük üretim bölgesi olan Mersin Davultepe'de, Hatay Fidanköy de ve ülkenin başka yerlerindeki limon fidanlarının tamamına yakınını satın almışlar. Şu ana kadar aldıkları fidanların 400 bin civarında olduğu söyleniyor. Bu rakam 1 milyonu bulacakmış. Üretimi yapılan limon fidanların tamamı tükendiği için şimdilerde mandalina fidanlarına yönelmişler.

NEDEN ÖZBEKİSTAN?

Özbekistan'ın tarımsal faaliyetler için bir kıpırdanma içinde olduğunu, son yıllarda bu alanda ciddi yatırımların olduğunu biliyorduk. Ancak narenciye gibi ılıman bir iklim isteyen ürünün, karasal iklim süren, kurak bir ülke olan Özbekistan'da, nasıl üretileceğini anlamakta zorlandık ve araştırdık. Özbekistan'ı bilen, tanıyan dostlarımızla konuştuk.

Vardığımız sonuç çok daha şaşırtıcıydı.

Bu işlerin mimarı Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'di.

Şevket Mirziyoyev 2003 tarihinden beri Özbekistan'ın Başbakanıdır. 2016 yılında Devlet Başkanı İslam Kerimov'un ölümünden sonra Devlet Başkanı seçilmiştir. Makine Mühendisliği eğitimi almış, Taşkent Sulama ve Tarım Mekanizasyonu Enstitüsünden mezun olmuştur. Bu nedenle, tarım ve mekanizasyonu konusunda donanımlıdır. Bir süredir ülkede tarımsal reformlar konusunda ciddi yatırımlar yapmaktadır. Ülkenin dünyanın en önemli doğal gaz üreticisi ülkelerinden birisi olması nedeniyle, sera teknolojisine önemli yatırımlar yapılmıştır. Ülkede bolca bulunan doğal gaz ve sıcak su kaynakların bu seraların ısıtılmasında kullanılmış, örtü altı tarımsal üretimde çok önemli mesafeler kaydedilmiştir.

Bu başarıların ardında daha iddialı projeler hayata geçirilmiş ve bunun ilki olarak yine örtü altı ve seracılık yöntemi ile limon ve narenciye yetiştiriciliği girişimi başlatılmış ve ilk fidanlar ise toprakla buluşturulmuş.

ÖZBEKİSTAN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Özbekistan zor bir projeyi hayata geçirmekte kararlı gibi görünüyor. Türkiye'nin muhtelif yerlerinden temin ettikleri fidanları Özbekistan'a taşımak ve seralarda üretim yapmak hayal gibi bir proje.

Bekleyip, sonuçları görmek ve olumlu yada olumsuz sonuçlarını değerlendirmek ise ilgililere düşüyor.

KAYNAK: ciftcikulubu.net