Kırsal Kalkınma Dergisinde yayınlanan dosya habere göre, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen “Maraş Biber Kümelenme Projesi" hayata geçiyor.

Türkiye'deki baharatlık kırmızıbiber üretiminin tamamına yakın kısmının gerçekleştirildiği bölgede yürütülen proje, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman illerini kapsamaktadır. Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ana faydalanıcısı olduğu, Maraş Biberinin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak başlatılan kümelenme sürecine, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da, ana paydaşlar olarak destek veriyor.

PROJE SEKTÖRE YÖN VERECEK

Yaklaşık 2,6 milyon avroluk bütçeye sahip Maraş Biberi Kümelenme Projesi'nin, çiftçileri, biber işletmelerini, ilgili devlet kuruluşlarını, üniversite ve enstitüleri bir araya getirerek, Ar-Ge, sektörel tanıtım, destekleyici tesislerin kurulması gibi faaliyetlere öncülük etmesi planlanıyor. İşletmelerin ortak kullanımı için kurulacak analiz laboratuvarı ve paketleme tesisleri, proje kapsamında hayata geçirilecek ilk yatırımlar olarak öne çıkıyor.

Maraş Biberi Kümelenme Projesi, biber üreten işletmelerin kapasitesini artıracak ve işbirliğini teşvik edecek bir çatı kimliğinde faaliyet gösterecek. Bu işbirliğinin bir sonucu olarak kümelenmede yer alan her bir üyenin üretim maliyetlerinin düşmesi, pazarlama ve rekabetçilik avantajlarını artırması hedefleniyor. Kümelenme projesinin, aynı zamanda sektörün ihtiyacı olan finansman kaynaklarının yaratılması için, işletmelere yol gösterici bir misyonla çalışmalarını yürütmesi planlanıyor. Maraş Biberi Kümelenme Projesi, inovatif fikirlerin hayata geçmesi için de yol gösterici olacak.

MARAŞ BİBERİNİN DÜNYA MARKASI OLMA ZAMANI GELDİ

Projenin ana faydalanıcısı olan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, ülkedeki en kaliteli ve özel biberin Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştiğine vurgu yaparken, projenin amacını şu sözlerle özetledi: “Maraş Biberinin artık bir dünya markası olmasının zamanı gelmiştir ve bunun yolu da sektörel işbirliğinden geçmektedir. Maraş Biberi, tüm bölge illerinin ortak değeridir. Projeden en iyi verimin alınması için önyargılardan uzak, birlik beraberlik içinde sektör paydaşlarının ortak bir akıl oluşturmaları gerekmektedir."

LOGO ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Mayıs 2017'den bu yana işlerlik gösteren Maraş Biberi Kümelenme Projesinde, bu süreçte sektöre dair tanı çalışmaları, tüketici algısını ölçmeye yönelik pazar araştırmaları ve değer zinciri analizi yapılmış, ilgili araştırmalara girdi sağlamak ve sonuçlarını doğrulatmak üzere odak grubu çalışmaları yürütülmüştür. Bu süreçte Maraş Biberi Kümelenmesine referans oluşturabilecek yurtiçi ve yurtdışı kümelenme örnekleri de detaylı olarak incelenmiş, yerinde gözlem yapmak üzere çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmiş, kümelenme stratejisi belirlenirken başarılı örneklerin uygulamalarından faydalanmak üzere gerekli ön hazırlıklar yapılmıştır.

Kümelenmeyi temsil edecek ve tüm 5 ilin değerlerini kapsayacak bir logo amblem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Sektörün taraflarını biraya toplayıp, ortak bir çatı altında sürdürülebilir bir gelişimi sağlamak için bir işbirliği platformu yaratmayı hedefleyen kümelenme kavramı, özellikle Avrupa'nın ekonomik kalkınmasında oldukça bilinen ve uygulanan bir yapı olarak göze çarpmaktadır.

MARAŞ BİBERİ 800 MİLYON TL'LİK DEĞER OLUŞTURUYOR

Kalite anlamında dünyanın önde gelen baharatlık biberlerinden sayılan Maraş Biberinin bölgede yaklaşık 800 milyon TL'lik bir ekonomik değer oluşturduğu tahmin edilmektedir. Gerek hane içi tüketimi, gerekse restoranlar için önemli bir baharat grubu olan kırmızı pul, toz ve isot biberinin elde edildiği Maraş Biberi, bölge ekonomisi için önemini artırarak sürdürmektedir. Yıllar içerisinde Maraş biberi arzının artmasıyla, ürünün piyasası sadece bu bölgeyle sınırlı kalmamış, ulusal pazara da yayılmıştır.

Maraş Biberi sektörü hem geleneksel, hem de geleceği parlak olan, büyüme potansiyeli yüksek tarımsal endüstrilerden bir tanesidir. Böylesine gelişime açık bir sektörde çiftçilerin, biber işletmelerinin ve tüm ilgili kurum ve kuruluşların bilgi donanım ve teknoloji olarak kendilerini geliştirerek modernize etmeleri büyük önem taşımaktadır. Yüksek niteliğine rağmen baharatlık kırmızıbiberin ihracat hacmi Güneydoğu İhracatçılar Birliği 2016 yılı rakamlarına göre 4,5 milyon dolarlık bir rakamla sınırlı kalmaktadır.

Gerek kalifiye eleman sıkıntısı, gerekse ARGE'ye ayrılan fonların azlığı ve teknolojik altyapı eksiklikleri, sektörün genişlemesindeki en önemli handikaplar olarak göze çarparken, Maraş Biberi Kümelenme Projesi, kırmızıbiber sektörünün daha fazla ön plana çıkarak atılım yapması için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

TARIMDAN HABER