Çocukları için sağlıklı atıştırmalıklar arayan anneler rengarenk kuru meyve paketlerini tercih ediyor. Kekleri tatlandıran, kuruyemişleri renklendiren kuru meyveler her geçen gün daha da çeşitleniyor.

Kuru kavun, karpuz, şeftali, nar, mandalina daha pek çok yeni çeşit raflarda yerini aldı bile...Rengarenk göz alıcı görünümleriyle oldukça dikkat çeken tropikal meyveler kivi, papaya, pomelo, guava ve gojiberry de oldukça ilgi görüyor. Tropika meyveleri tanımayan çocuklar, kurutulmuş hallerini tanıyor, lezzetini biliyor.


Kuru üzüm, incir ve kayısı ihracatında Türkiye dünya lideri

Türkiye, Milli Tarım Politikası çerçevesinde kuru meyve sektörünün 2023 yılındaki 3 milyar dolarlık ihracat hedefi ile dünyadaki payını yüzde 25'e çıkarmayı öngörüyor. Malatyalılar Gıda Yöneticisi Uğur Karadoğan, hem yurtiçinde hem de yurtdışına ağırlıklı olarak kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, kuru domates, kuru patlıcan ve kuru biber satıldığını ifade ediyor.

Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Arap Ülkeleri, Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı bölgeleri oluşturuyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda, Cezayir, Kanada, Libya, Polonya, Suudi ArabistanTürkiye'nin ihracatında öne çıkan ülkeler....

Kurudukça kazandırıyor

Yaş olarak yemeğe alıştığımız meyveler hijyenik koşullarda besin değerlerini kaybetmeden özel yöntemlerle kurutuluyorlar. Yurtdışında satışı sırasında bazı kuru meyveler yaş haline oranla bazen 2 katından 10 katına kadar değer kazanabiliyor. Yurtiçindeki kuru fiyatları zaman zaman eleştirilse de Karadoğan oldukça lezzetli ve sağlıklı kuru meyve üretmenin oldukça maliyetli olduğunu ifade ediyor.

Ürünlerin çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte meyveler kurutulunca ¼'ten - 1/20'ye kadar değişen oranlarda fire verdiğini anlatan Uğur Karadoğan, “Firenin yanı sıra kurutma esnasında oluşan işçilik ve enerji giderleri de ek maliyetler oluşturuyor. Bu nedenle kuru meyve yaşından daha pahalı” diyor.

Kuru meyvede yeni çeşitler görücüye çıkıyor

Kuru meyve üreticileri bu yeni ürünlerini İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM)tarafından, 28 Eylül – 1 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek FAV TURKEY Meyve Sebze, Kuru Gıda ve Kesme Çiçek Fuarı'nda yurtiçinde ve yurtdışından alıcıları ile buluşturmaya hazırlanıyor. Uğur Karadoğan, FAV TURKEY'in Türkiye'nin tanıtımı için faydalı olacağını sektöre katkı sağlayacağını ifade ediyor. Karadoğan, Türkiye'nin 3 milyar dolarlık ihracat payının büyük bir bölümünün FAV TURKEY'de sağlanacağını vurguluyor.

DİYET YAPANLAR İÇİN BULUNMAZ FIRSAT

Kurutulmuş meyveler zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlanmış ürünlerdir. Tadı tazesine göre daha yoğun olan bu meyveler sağlık için oldukça faydalıdır. Kurutulmuş meyve daha yoğun bir tat ve daha çok lif demek olduğundan özellikle diyet yapanlar için iyi bir fırsattır.Kurutulmuş meyvelerin raf ömrü daha uzundur ve taze meyve ile karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini ve polifenol içermektedir.

Kurutulmuş meyvelerin besin değeri sıralaması yapılaması gerekirse kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir. Lif, vitamin, mineral, fitobesinler, potasyum bakımından kurutulmuş meyvelerbulunmaz birer kaynaktır.

KURUTULMUŞ MEYVE TÜKETMENİN AVANTAJLARI

Yüksek oranda lif içerir.

Çeşitli antioksidanlar içerir.

Çok miktarda besin ögesi içerir.

Taşıması ve yemesi kolay ve zahmetsizdir.

Ayrıca kurutulmuş meyve, işlenmemiş meyvelerde bulunan bol miktarda lifi yoğunlaştırır. Lif, sağlığınızı belli oranda iyileştirir.

TARIMDAN HABER