Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden teknik cihaz desteği de alan genç çiftçiler, üredikleri mantarların yoğun rağbet gördüğünü söyledi. Çiftçi Hakan Yıldız, “40 gün sonra hasat almaya başlıyoruz. Şu an ikinci üretimimizi yapıyoruz. İlk hasadımız da 1 ton bekliyorduk ama bin 500 tonun üzerine çıktık. İlk üretimimizde masrafımızı çıkardık. Hasat başına ortalama 8 bin TL kazanıyoruz. Günlük ve taze olduğu için bunları tavukçulara, manavlara, pazarlara satıyoruz. Talep çok. Bir oda daha kuracağız" diye konuştu.

Proje koordinatörü Ziraat Mühendisi Ercan Karaduman, üretim ve pazar açısından Karadeniz Bölgesi'nde büyük bir potansiyel olduğunu belirterek, mantar yetiştirmek isteyenlere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını kaydetti. Karaduman,

“Projede ilk hedefimiz yerelde taze günlük tüketimini sağlamak, genç hanımlarımızın ve genç çiftçilerimizin enerjilerini ekonomiye kazandırmak, onlara yeni bir istihdam alanı oluşturmaktır. Gelecek yılın sonuna kadar üretimimizi artırarak yüzde 20'den yüzde 50'ye çıkartacağız. Mantarda 12 ay boyunca üretim olduğu için çok avantajlı. Burası kadar küçük bir alanda net bir asgari ücretliden daha fazla gelir elde edilebiliyor. Atıl vaziyette olup değerlendirilecek bir alanı olanlara her türlü kolaylığı sağlar, destek verebiliriz.

Üreticiler, çok az çalışma dönemiyle büyük kazançlar elde edebilir. Şuan 25 tane ekonomik üretim alanımız var. İki senede bu sayıya ulaştık. Önümüzdeki yıl bu sayının 50'ye çıkacağına inanıyoruz. 2019 yılına kadar mantar tüketimini Samsun'da yüzde 70'e çıkarmayı, 2023'te yüzde 100'ünü üretip bölgede merkez olmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.