Giresun ili ve ilçelerinde Ağustos ayı başlarında başlayan fındık hasadında sona gelinirken, uzmanlar hasat sonrasında bahçelerde yapılacak budama, bakım ve gübrelemenin önemine dikkat çekiyorlar.

Fındık hasadının ardından bahçelerde yapılacak işlemlerin, hastalıkları büyük ölçüde ortadan kaldırabileceğini ve gelecek yılın ürününü de olumlu yönde etkileyeceğini bildiren Tirebolu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Gencan,konuya ilişkin olarak üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

OCAK BAKIMI ÖNEMLİ

Bahçe bakımlarında ilk sırayı ocak bakımının aldığını kaydeden Gencan, fındık dallarının tekniğine uygun olarak kesilmesi gerektiğini ve kesilen dalların da bahçeden uzaklaştırılarak yakılmasının şart olduğunu söyledi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gencan, fındıkta hasat sonrası gerçekleştirilecek olan budama işlemleriyle ilgili açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

“Fındıkta budama işlemi için en doğru zaman sonbahar dönemidir. Budama ve seyrekleştirme işlemi, verimi doğrudan etkileyen uygulamalardan birisi olduğu kadar, hastalık ve zararlılarla mücadelenin de ilk aşamasında yer alır. Fındık ocaklarında budama işlemi yaparken, özellikle dalkıran zararlısı bulaşmış olan dallardan başlamak üzere, ocağın ışık almasını etkileyen, dikine büyüyen ve ocağın iç kısmını kapatan dallar çıkartılarak yapılmalıdır. Özellikle dalkıran bulaşmış dallar bahçeden uzaklaştırılarak yakılmalıdır. Ayrıca, Fındık Külleme Hastalığı bulaşmış olan bahçelerde bu hastalığın bulaştığı yapraklar bahçeden uzaklaştırılarak mutlaka yakılmalıdır. İyi bir budama işlemi, bahçenin havalanmasını arttıracağından, külleme hastalığının oluşma riski de azalmış olacaktır.”

İlçe Tarım Müdürü Gencan, bahçelerdeki budama işlemlerinin yanı sıra, gübreleme işlemlerinin de büyük önem arz ettiğini belirterek, sonbahar döneminde toprak analizlerinin yapılması gerektiğini aktardı. Toprak tahlili yaptırmadan bahçelere gübre atılmaması gerektiğine dikkat çeken Gencan, Eylül-Kasım dönemi içersinde her bir fındık bahçesinin ayrı ayrı toprak analizlerinin mutlaka yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

giresungazete.net