Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 400 bin fındık üreticisini yüzünü yeni ürettiği iki gübreyle güldürecek. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, en yüksek verimin yakalanması için geliştirilen Süper Çotanak ve Çotanak Fertil gübrelerinin fındık üretiminde yeni bir dönem başlatacağını söyledi.

Güvendi, tarımda farklı yaklaşımların gerekliliğini de vurgulayarak, bitkiye ve bölgeye özel ürün üretiminin önemine dikkat çekti.

50 LİRAYLA 300 LİRA KAZANÇ

Bölgede fındık tarımının yoğun yapıldığı illerde tahmini olarak 47 bin ton gübre kullanıldığını hatırlatan Güvendi, 'Fındık tarımı, yoğun olarak Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon ilinin bir kısmında yapılabiliyor. Bu yıl minimum 5 bin ton Çotanak Fertil gübresini bu bölgede satarak ortalama yüzde 12 pazar payı hedefliyoruz. Bugüne kadar uygulanmakta olan gübre kullanım alışkanlığını değiştirerek dekar başına yaklaşık 50 TL girdi maliyeti artışıyla fındık üreticisine en az yüzde 20 miktarsal artış kazandıracağız. Bu da bugünkü fiyatlarla 300 lira net kar demektir. Bu artışın budama, sulama, ilaçlama ve diğer unsurların doğru yapılması halinde daha da yüksek olacağını düşünüyoruz' diye konuştu.