Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, kurban Bayramı sonrasında sıkıntılar yaşayan küçükbaş hayvan üreticilerinin zor günler geçirdiğini belirterek, “Küçükbaş hayvan üreticisinin hayvanı para etmiyor. Yem maliyetlerinden dolayı hayvanına yem alamıyor. Önceki yıllarda 1 koyununu satıp 1 ton arpa alabilirken şimdilerde 1 ton arpa alabilmek için 5 koyununu satması gerekiyor. Üreticilerimiz sürüyü elinden çıkararak sektörden el çekmenin arayışında. Fiyat politikalarındaki hatalar, ucuz et denilerek tedbir alınmaması da üreticiyi olumsuz etkiledi” dedi.

Yem konusunda TMO’nun açıkladığı ucuz arpa konusunda üreticilerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Başkan Çoban, “Zamanında ihracata izin verilmiş olsa üreticimiz bu sorunları yaşamayacaktı. Sahadan kopuk bir şekilde ette indirim denilmese halkımız şuan istikrarlı bir et politikasıyla daha uygun fiyata et alabilecekti. Ama gelinen şu noktada küçükbaş hayvan üreticileri zor günlerden geçiyor. Başta küçükbaş hayvancılık olmak üzere üreticilerimizin taleplerini kendilerine sorarak belirlenmesi ve bu doğrultuda politikalar üretilmesi gerekiyor.

Et ve Süt Kurumu bu indirimi halka yansıtmalı ancak bunun bedelini üretici değil kendisi karşılamalıdır. Eğer halkımızın ucuz et tüketmesi isteniyorsa önce besicilerimize, küçükbaş üreticilerimize sahip çıkılmalıdır. Eğer bu durum böyle devam ederse küçükbaş hayvan üreticisi hayvanlarını sezon bitiminde içeri almak yerine ya kesime gönderecek ya da tamamen satıp sektörden el çekecek. Böyle olursa arz, talebi karşılamayacağı için et fiyatları tırmanışa geçecektir. Halkımız tabi ki ucuz et tüketmeli. Ancak bunu yapmanın tek yolu üreticiye yüklenerek olmamalıdır. Temennimiz küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin acilen desteklenmesidir. Kalıcı çözüm bekliyoruz" diye konuştu.

İnek, dana ve düve kesim fiyatı bu hafta kaç lira oldu? Kesim fiyatı düştü mü arttı mı? İnek, dana ve düve kesim fiyatı bu hafta kaç lira oldu? Kesim fiyatı düştü mü arttı mı?

Ayrıca üreticilerin çoban bulmakta zorlandığını dile getiren Başkan Çoban, “Çobanların sigorta desteği arttırılmalı yada tamamı devletimiz tarafından karşılanmalıdır. Bölgelerde çobanlık eğitimi konusunda çalışma başlatılmalı. Büyük sürü sahipleri çoban olmadığı için zorlanıyor ve sürüyü azaltma yolunu gidiyor. Bu da üretimi olumsuz etkiliyor” dedi.