Merhaba Haer'den Emre Özgül'ün haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, aylardır beklenen 2023 yılı pancar alım fiyatını açıkladı. Pancar çiftçisi en düşük 2 bin 200 lira beklerken, Bakan Yumaklı, pancar alım fiyatını kota tamamlama primi dahil bin 855 lira olarak açıkladı. Açıklanan alım fiyatı, pancar çiftçisinde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL! TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL!

SENEYE PANCAR ÜRETİMİ DÜŞER

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, 2023 yılı pancar taban fiyatının en az 2 bin 700 lira olmasını beklediklerini ancak büyük bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Bin 855 TL'nin kabul edilebilir bir fiyat olmadığını aktaran Bestil, “Geçen yıl pancar tohumunun ünitesi bin TL'den 2 bin 500 TL'ye çıktı. Tüm girdiler yüzde 120 arttı. Pancar zammı yüzde 26'da kaldı. Açıklanan fiyat, gerçekten çok düşük kaldı” dedi.

Ürün fiyatlarının dövizle doğru orantılı bir şekilde açıklanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Ahmet Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Benzin, mazot, gübre nasıl dövize bağlıysa, üretilen ürünün fiyatı belirlenirken de dövize bağlı olmak gerekir. Bu fiyat, üreticiyi tatmin etmedi. Seneye pancar üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını düşünüyorum.”

BEKLEDİĞİMİZ FİYAT BU DEĞİLDİ

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, mısırda yaşanan sıkıntının pancarda yaşatılmamasının daha doğru olacağını söyledi. Mazottaki fiyat artışının yüzde 100'ü geçtiğini, gübre ve elektrik giderlerinin arttığını belirten Akbulut, açıklanan fiyatın hayal kırıklığı yaşattığını belirtti. “Bin 855 TL, beklediğimiz bir fiyat değildi” diyen Akbulut, şunları kaydetti: “Pancar, ilçemiz için de çok önemli bir bitki. Üreticiyi üretimden soğutmamak gerekir. Çiftçiyi ezmemek lazım. İlçemizde yaklaşık 1 milyon 100 bin toh pancar ekimi var. Cihanbeyli olarak, Konya'da pancar üretiminde büyük bir boşluğu dolduruyoruz. Görüşmeler sağlayacağız. Özellikle PANKOBİRLİK'in verebileceği fiyat nedir bakacağız.”