Dünyada kahve krizinin eşiğinde olabiliriz. Küresel kahve stokları alarm veriyor. Sektör temsilcileri, son yıllarda yaşanan arz-talep dengesizliğinin ardından, kahve stoklarının yeniden yapılandırılabilmesi için en az iki yıl üst üste “iyi hasat” gerektiğini söylüyor.

Akdeniz diyeti üst üste yedinci kez mutfak lideri oldu!
Akdeniz diyeti üst üste yedinci kez mutfak lideri oldu!
İçeriği Görüntüle

Ancak uzmanlara göre bu pek mümkün görünmüyor.

Reuters’ın haberine göre, Brezilya’da düzenlenen Kahve Zirvesi’nde konuşan endüstri yetkilileri, hem iklim risklerine hem de üretim döngüsüne dikkat çekti. Kahvede en büyük üretici olan Brezilya’da bile, 2026/27 sezonu için iyimser beklentiler olsa da, bunun kahve piyasasında kısa vadede bir rahatlama yaratmayacağı açıkça ifade ediliyor.

Arabica döngüsü: Bir yıl var, bir yıl yok

Brezilya’da yetiştirilen ana tür olan Arabica kahvesi, doğası gereği bir yıl yüksek verim, bir yıl düşük verim döngüsüyle üretiliyor. Bu da, arka arkaya iki güçlü sezon yaşanmasının iklim koşulları izin verse bile yapısal olarak çok zor olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle uzmanlar, kahve stoklarının toparlanmasının birkaç yıl sürebileceğini, bu dönemde ise küresel fiyatlarda oynaklığın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

Kahve fiyatları neden yükseliyor?

Arzda yaşanan açıklar

Latin Amerika’da iklim koşullarının öngörülemez hale gelmesi

Talebin sabit kalması hatta bazı bölgelerde artması

Stok yapılacak kahve miktarının üretilememesi

Bu gelişmeler, kahve fiyatlarını 2025’in ilk çeyreğinde rekor seviyelere taşıdı. Uzmanlar, bu durumun sadece bir başlangıç olabileceği uyarısında bulunuyor.