Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, ayak hastalıklarında beslenme hatalarının önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Son dönemlerde digital dermatitis kökenli ayak hastalıklarının oluşturduğu topallık belirtisi nedeniyle birçok işletme tarafından rasyon ile ilgili suçlamaların yoğunlaştığına rastlıyorum. Aslında biz hekimlerin “laminitis” dediğimiz hal arasında “ayağa vurma” diye tabir edilen hastalık ile digital dermatitis arasında doğrudan bir bağlantı yok.

Yani ikisi ayrı ayrı ayak hastalıklarıdır. Laminitis rasyonda işkembe içinde hızlı parçalanan şeker ve nişasta gibi karbonhidratların fazlalığında kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda işkembede oluşan asit ve toksinler ayağın taban ve iç yapısında bozulmalar yaparak hayvanlarda topallama oluşturmaktadır. İneklerde topallamanın her zaman sebebi rasyondaki karbonhidrat fazlalığı olmayabilir.

TÜSEDAD'tan 1 Mayıs'ta geçerli olacak yeni süt fiyatıyla ilgili açıklama! TÜSEDAD'tan 1 Mayıs'ta geçerli olacak yeni süt fiyatıyla ilgili açıklama!

Prof. Dr. Nurettin Gülşen’in yazısının tamamını okumak için tıklayın…