GİMDES tarafından düzenlenen ve gayrimüslimlerin Müslümanların Helal standardına müdahalesine karşı yapılabilecek işbirliğinin konuşulduğu “Dikkat! Gayri Müslimler Giremez” temasıyla düzenlenen çalıştay İstanbul'da Goldenway Giyimkent Hotel konferans salonunda gerçekleştirildi.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya'nın da katıldığı çalıştayda uluslararası 50 kuruluşun temsilcisi, tüm dünyaya bir kez daha gayrimüslimlerin, Müslümanların Helal standardına müdahalesine karşı işbirliği çağrısında bulundu.

SERTİFİKALANDIRMADA ESAS OLAN BİLGİ DEĞİL İMANDIR

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya çalıştayda yaptığı konuşmasında, gayrimüslimlerin Müslümanların helal sertifikalandırmalarına müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. Sertifikalandırmada esas olanın bilgi değil iman olduğunu kaydeden Kaya, “Fatiha ve zamm-ı sureleri ezbere bilen bir gayrimüslimin imametinin nasıl olamayacağı hepimizin malumu ise, helal sertifikalandırma konusu da İslam'ın imani meselelerindendir ve asla gayrimüslimler tarafından yapılamaz” dedi.

HELAL KONULARDA DİĞER DİNLERİN İDARESİNE İHTİYACIMIZ YOK

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını GİMDES Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer yaptı. Büyüközer programın amacının; AB'nin Müslüman ümmete Helal Standart yapmaya kalkışmasına karşı Müslüman ümmet olarak dik duruşumuzu bütün dünyaya göstermek olduğunu kaydetti. Helal konularda müslümanların diğer dinlerin iradesine ihtiyacı olmadığını altını çizen Büyüközer; “Sizlerin de bildiği gibi CEN'in tüm düşüncesinin Müslümanları kontrol etmede Helal endüstrisini kontrol etmektir. Amaçlarının Müslümanlara hizmet olmadığı ve yalnızca para kazancını düşündüğünü Müslümanlar anlamıştır. Biz Müslümanlar din olarak en iyisine sahibiz ve özellikle helal konularda diğer dinlerin idaresine ihtiyacımız yoktur.

Gayrimüslimlerin neyin helal neyin haram olduğunu söylemelerine ihtiyacımız yoktur. Böyle bir duruma sessiz kalırsak, Müslümanlar olarak dinimiz olan İslam'ın tam olmadığı gibi yanlış bir sonuç çıkar. Hâlbuki Kuran bizlere: “Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı beğendim.” diye bildirmektedir. Bu ayet bütün âleme yapılan açık bir bildirgedir ki dini tamamladık ve en mükemmel yaptık emrini bütün aleme ilan etmektedir.

Daha önemlisi, inanmayanların birbirlerine destek olacaklarını bildiren ayette; "Sen dinlerine uymadıkça, ne Yahudiler ve ne de Hıristiyanlar asla senden razı olmazlar” denilmektedir.

Bu ayetten hareketle, biz Müslümanlar gayrimüslimlerin neyin helal neyin haram olduğunu bildirmesine izin verebilir miyiz, hayır” dedi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Halim Aydın ve Rusya Müftü Konseyi'nden Samed Saydkov'un konuşmaları sonrasında gerçekleştirilen 4 oturumda 20 konuşmacı, AB'ye bağlı CEN standardizasyon kurumunun Müslümanlara helal standart yapmaya kalkışması ile Avrupa ve dünyadaki Müslüman kurumların bu işe karşı reaksiyonları konusunu tartıştı.