TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım Bakanlığı, hayvancılık yol haritası kapsamında ahır içerisinde hayvanların takibini yapmak için elektronik küpe kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyor. Bu çerçevede hayvan küpelerinde Aselsan tarafından üretilen elektronik küpeler kullanılacak. Elektronik küpe ile ahır içerisinde hayvanların bilgilerinin cihaz ile kontrol edilmesi amaçlanıyor.

BEKİR PAKDEMİRLİ DÖNEMİNDE AKILLI KÜPE UYGULAMASI VAADEDİLMİŞ ANCAK HAYATA GEÇİRİLEMEMİŞTİ! 

Karkas et fiyatları güncellendi: Bu kez zam değil, indirim haberi geldi Karkas et fiyatları güncellendi: Bu kez zam değil, indirim haberi geldi

Bilindiği üzere eski Tarım Bakanlarından Bekir Pakdemirli döneminde, ‘akıllı küpe’ dönemi başlatılırken, söz konusu akıllı küpeyi Pakdemirli, ‘her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz’ şeklinde tanımlamıştı. Akıllı küpe ile hayvanların anlık olarak takip edileceği iddia edilmişti.

Ancak bu projede elektrikli traktör gibi hayata geçirilememişti.

AKILLI KÜPE UYGULAMASINDA NELER OLMUŞTU?

Pakdemirli, elektronik hayvan takip sisteminin ülke hayvancılığına çok büyük katkı sağlayacağını ileri sürerek şunları kaydetmişti: 

"Akıllı küpe esasen bana ait bir fikir, bir projedir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından bulduğum bir fikir. Aslında teknoloji ve inovasyon her zaman her yerde var. Yani bu teknoloji var, bu GSM teknolojisi var ama hayvancılıktaki problemleri gece bir yandan düşünüp, bir yandan bunları saydığım, bir yandan da not alığımda bunları çözebilecek olan teknolojinin Türkiye'deki tüm sürüyü bir arada takip edebileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız olduğunu fark ettim. Bunu takip etmek için de bir radyo sinyaline ihtiyaç var. Bunu en rahat GSM operatörleri vasıtasıyla yapabiliriz. Bakanlığımız açısından hem planlama hem hayvan sağlığı, hayvan refahı ve diğer konularla ilgili bize faydası olacak. Üreticiye olan faydası da 'döl verimi, hayvanın sıkı takibi ve verimliliğin artışı gibi neticelere sebebiyet verebilecek bir projeye imza atmak önemli olur' diye düşündüm. Bugün denemelere baktığımız zaman aldığımız neticelerin benim hayalimdeki neticelerin çok ötesinde olduğun görüyorum."

HER BÜYÜKBAŞ HAYVANIN KULAĞINA BİR CEP TELEFONU

Pakdemirli, hayvanın kulağına asılacak bir küpenin cep telefonu gibi işlev göreceğini anlatarak, "Şimdi biz de deyim yerindeyse, her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz. Tabii bu, daha küçük, kullanımı ve işlevi daha kolay, pili yaklaşık 5 yıl giden bir cep telefonu. Birçok teknolojik özelliğe sahip 'akıllı küpe', Hayvan Takip Sisteminin önemli bir parçasıdır" demişti.