TARIMDAN HABER ÖZEL / UKON haftalık (23 Kasım) yağsız dana ve yağsız kuzu kesim fiyatlarını yayınladı. Dana yağsız kesim fiyatı düşerken, yağsız kuzu kesim fiyatı ise yükseldi. Dana yağsız kesim fiyatının 5 haftadır arka arkaya düşmesi dikkat çekiyor.

ÜRETİCİ ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR!

Hayvancılıkta girdi maliyetleri yükselirken, kesim fiyatının düşmesi üreticinin zararına üretim yapmasına neden oluyor.

YEM FİYATLARI YÜKSELİRKEN KESİM FİYATI DÜŞÜYOR

TÜİK tarafından yayınlanan Eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksine göre, yem fiyatları aylık yüzde 0,91 artarken, yıllık yüzde 26,44 yükseldi. Yem maliyetleri düşmezken, üreticinin kesim fiyatının düşmesi hayvancılıkta yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.

UKON HAFTALIK KESİM FİYATLARINI YAYINLADI

UKON’un haftalık kesim fiyatlarına göre dana yağsız kesim fiyatı 232 liradan 231,6 liraya geriledi. Kuzu yağsız kesim fiyatı ise 223 liradan 226 liraya yükseldi.

ESK YOĞUN İTHALATA DEVAM EDİYOR! İTHALAT SANAYİCİ, MARKET VE KASAPLARA YARIYOR!

Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü! Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü!

Dana yağsız kesim fiyatının düşmesinde kırmızı ete olan talebin düşük olmasının yanında Et ve Süt Kurumu’nun kontrolsüz bir şekilde yaptığı ithalatın büyük etkisi bulunuyor. Et ve Süt Kurumu, et firmalarına doğrudan ithal ettiği kasaplık hayvan satışı yaparken, market ve kasaplara da ithal ettiği karkas etleri satıyor. ESK’nın, et fiyatlarını düşürmek için yaptığı ithalat kısa vadede et fiyatlarını baskılasa da orta ve uzun vadede ülke hayvancılığına da büyük bir darbe vuruyor. Kesim fiyatları baskılanmasına rağmen market ve kasaplarda et fiyatlarının düşmemesi de yapılan ithalatın doğrudan vatandaşa bir katkısı olmadığını gösteriyor.

Dana karkas kesim fiyatı kaç lira oldu? Kuzu karkas kesim fiyatı arttı mı, düştü mü? İşte UKON’un 23 Kasım dana karkas kesim fiyatları...

Ege Bölgesi: 230,50TL/Kg

Akdeniz Bölgesi: 229,20 TL/Kg

Marmara Bölgesi: 231,80 TL/Kg

İç Anadolu Bölgesi: 231,50 TL/Kg

Doğu Anadolu Bölgesi: 233,75 TL/Kg

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 228,70 TL/Kg

Karadeniz Bölgesi: 235,90 TL/Kg

kesim fiyatı-16