Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi için kaliteli damızlık hayvan sayısının artırılması büyük önem arz ediyor. Ülkemizde kaliteli ve yüksek verimli damızlık hayvan elde edilmesinde suni tohumlama yöntemi etkin olarak kullanılıyor. Bu bağlamda suni tohumlama yoluyla yüksek verimli hayvanların elde edilmesinde ülkesel olarak önemli bir rol oynayan Gen-Türk Firması yerli kaynaklardan elde ettiği spermaları yetiştiricilerin kullanıma sunuyor.

ÜLKE GENELİNDEKİ KALİTELİ DAMIZLIKLAR TESPİT EDİLİYOR

Bu çalışma kapsamında Gen-Türk tarafından ülke genelindeki kaliteli damızlıklar tespit edilerek yetiştiricilerden satın alınmakta ve söz konusu firmanın çiftliklerinde suni tohumlamada kullanmak üzere yetiştiriliyor.

Gen-Türk firmasının ülke genelinde yaptığı titiz araştırmalarla tespit ettiği 9 damızlıktan birisi de Karaman'da örnek çiftliklerinden Duru Hayvancılıktan temin edildi. Damızlık dana; İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Ümit ÇAĞLIYAN, Karaman İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Veteriner Hekimi Muharrem KOÇAK, Duru Hayvancılık İşletmesi Sorumlu Veteriner Hekimi Buket BAYDAR tarafından Gen-Türk Sorumlu Veteriner Hekimine teslim edildi.

BOĞA ADAYININ KARAMAN'DAN ÇIKMASI SEVİNDİRİCİ

Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ÖZÇALIK, hayvancılığın geliştirilmesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin ortak yürüttüğü proje kapsamında Karaman'dan bir boğa adayı damızlık dananın seçilmesinin sevindirici olduğunu belirterek, ildeki hayvancılığın geliştiğinin bir işareti olan bu olayın Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karaman İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve üreticilerimizin ortak başarısı olduğunu söyledi.

BU BOĞANIN SPERMASINI KULLANARAK TOHUMLAMA YAPTIRAN 50 TL DAHA FAZLA DESTEK ALACAK

İl Müdürü ÖZÇALIK: Karaman'ın önde gelen örnek hayvancılık işletmelerinden Duru Hayvancılığın yetiştirdiği TR70236488 nolu Simmental ırkı boğa adayının gerekli bakım ve beslenmesi yapılmak üzere Gen-Türk tohum firmasının İzmir Menemen'deki çiftliğine gönderildiğini, dananın ergin yaşa ulaştıktan sonra ise Gen-Türk firması aracılığıyla tüm Türkiye'de suni tohumlamada kullanılacağını ve bu bağlamda Karaman'ı temsil edeceğini belirterek, Duru Hayvancılığa Karaman'da hayvancılığının gelişmesindeki katkılarından dolayı teşekkür etti.

ÖZÇALIK Bu boğanın spermasını kullanarak tohumlama yaptıran yetiştiricilerin 50 TL daha fazla destekleme alacaklarını söyledi.