Dünya Gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, Bakan adına Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı'nın imzasıyla 81 İl Valiliği'ne 19 Şubat 2016'da gönderilen 'Damızlık Hayvan Kesimleri' başlıklı yazıda şöyle deniliyor:

“Ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında temel unsur olan gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesimlerinin yaptırılmaması yönünde İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararı alınması, serbest veteriner hekimler tarafından düzenlenen raporla kesime gelen hayvanların damızlık değerini yitirip yitirmediğinin kesimhanede görevli resmi ya da yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesi ve uygun görülmesi halinde hayvanların kesimine izin verilmesi hususunda ilgi (a) ve ilgi (b) yazılarımızla (2012 ve 2014'te yine inek kesimi ile ilgili gönderilen yazılar) İl Müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır.

Hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi amacıyla gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların ilinizde bulunan kesimhanelerde kesimlerinin önlenmesi, yukarıda yer alan Bakanlığımız talimatlarına titizlikle uyulması ve uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması hususunda gereğini rica ederim."

İNEKLER NEDEN KESİLİYOR?

Yıldırım, ineklerin neden kesildiğini ise şöyle özetledi: “Hayvancılıkta toplam girdilerin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hayvan materyali ve yemde Türkiye'nin ithalata bağımlı olması nedeniyle girdi fiyatları kontrol edilemiyor. Yüksek girdi maliyeti ile çiğ süt üreten çiftçiler, süt fiyatının maliyetin altına düşmesi nedeniyle zarar ettiği için süt ineklerini kesime götürüyor. İnek kesiminin hızlanmasında kırmızı et fiyatının göreceli olarak yükselmesi de önemli rol oynuyor. Çiğ süt fiyatının düşük, kırmızı et fiyatının yüksek olması zarar eden üretici için inek kesimini cazip hale getiriyor"

ÜRETİCİ NE TALEP EDİYOR?

Üreticinin taleplerine de dikkat çeken Yıldırım, bu konuda da şunları kaydetti: “DÜNYA'nın görüştüğü süt hayvancılığı yapan üreticiler, ineklerin kesilmesini kesinlikle istemediklerini ancak çaresiz kaldıklarını belirterek şu bilgileri verdiler: " Bizim için inek kesmek en son çaredir. Dayanacak gücü kalmayan üretici inek keser. Çünkü,süt ineğini kesince o inekten alacağınız buzağılardan da vazgeçiyorsunuz. Üretimi bırakıyorsunuz. Hayvancılıkta özellikle süt inekçiliğinde en az süt kadar değerli olan buzağıdır. İneğimizi kesmek istemiyoruz. Fakat maliyetin altında süt satmak zorunda kalıyoruz. Zararına hiç kimse bu işi yürütemez.Sattığımız sütle yem alamazsak üretimi nasıl sürdürebiliriz."

TARIMDAN HABER