Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Kurban Bayramı'nın ardından Türkiye'nin gündemine giren şarbon paniği Ankara'nın ardından İstanbul'a da uzandı. Konuyla ilgili merak edilenleri uzmanlara sorduk...

Şarbon ilk olarak nerede görüldü?

Et ve Süt Kurumu'nun kurbanlık hayvan olarak getirerek Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe yediemin olarak bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50'si öldü. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı inceleme başlattı.

Ankara'da yaşanan şarbon vakasıyla ilgili ilk veriler neyi gösteriyor?

Yetkililer ilk incelemelerde, mera kaynaklı olarak bir şarbon bulaşmasından şüpheleniyor. O bölgede daha önce de şarbon görüldüğünü belirten yetkililer, “Şarbon meradan elde edilen otla da bulaşabiliyor. Bölgenin geçmişi de dikkate alındığında, meradan geçme olasılığı ağır basıyor" diyor.

Şarbon vakalarıyla ilgili başka tespitler söz konusu mu?

Yetkililer şarbonun hayvana bulaştıktan sonra 2-7 günlük bir kuluçka evresi olduğunu, sonrasında da kana karışarak belirtilerini gösterdiğini belirterek, ithal edilen hayvanların bu virüsü taşıması halinde Türkiye'ye girmeden kuluçka evresinin biteceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle hastalığın Türkiye kökenli olduğunu düşündüklerini, incelemelerin sürdüğünü belirtiyor.

Türkiye'de şarbon hastalığı daha önce görüldü mü?

Şarbon, Türkiye'de daha önce de görülen bir hastalık. Son yıllarda azalmakla birlikte zaman zaman şarbon çıkan bölgeler oluyor ve bu tür durumlarda bölge karantinaya alınıyor.

Ankara'dan sonra başka şarbon vakaları oldu mu?

Ankara'dan sonra Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Karadoruk köyünde ölen büyükbaşların etiyle temas eden, aynı aileden üç kişi yaralar oluşunca hastaneye başvurdu. Ölen hayvanlar yakılarak gömülürken, köy de şarbon şüphesiyle karantinaya alındı. Sonrasında İstanbul Silivri'de benzer bir durum yaşandı.

İstanbul'da tespit edilen şarbon vakalarıyla ilgili olarak yapılan son açıklama nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayati tehlikesi olmayan altı deri şarbon hastasının taburcu edildiğini açıkladı. Bakan, “Silivri'de şarbon olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. Bu kişilerden sadece 6 vakada deri lezyonları görülmüştür. Diğer vatandaşlarımızda bulguya rastlanmamıştır. Hayati tehlikesi olmayan 6 deri şarbonu vakası tedavisi düzenlendikten sonra taburcu edilmiştir" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, etlerin Silivri'deki bir özel işletmeden alındığını ve ithal olmadığını söyledi.

Hasta hayvanla ilgili yapılması gerekenler neler?

Böyle bir durumda hızlı bir şekilde olaya müdahale edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, hayvanın hızla tüm organlarıyla beraber gömülmesi ve Tarım Bakanlığı yetkililerine durumun bildirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Şarbonlu hayvan ölümü ile diğer hastalıklardan ölüm arasında belirgin bir farklılık var mı?

Şarbon hastalığından yaşanabilecek bir telef durumunda hayvanın vücut deliklerinden kanlı akıntı geldiğinin görüleceği vurgulanıyor. Böyle bir durumda acilen önlem gerekiyor.

Şarbonun kaç türü var?

Şarbon hastalığı deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşma durumunda ölümcül sonuçlar oluşabiliyor.

Hastalık bulaşan hayvanlar nasıl tedavi ediliyor?

Tedaviyle ilgili ilaç yok ancak dezenfektanlı sular ve antibiyotikler kullanılabiliyor.

TARIMDAN HABER