ÖZEL HABER

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, yaptığı değerlendirmede Türkiye'de ağırlıklı olarak kırmızı et denildiği zaman büyük baş eti akla geldiğini belirterek, koyun ve keçi etinin damak tadımıza yabancı olmadığını söyledi.

Türkiye'de kırmızı et denince akla sadece büyük baş eti gelmemesi gerektiğini belirten Ayhan, küçükbaş etinin damak tadımıza daha uygun olduğunu söyleyerek,“21 TL kuzunun karkas fiyatı. Koyunun 15-16 TL. İnek 20, dana 23 TL. Düşündüğümüz zaman koyun ve keçi eti hak ettiği noktada değil. Et ve Süt Kurumunun devreye girmesiyle ve Bakanlığın küçükbaş hayvancılığını desteklemesi olumlu bir yaklaşım.

Özellikle tüketime yönelik biraz daha çalışma yapmamız gerekecek. Aslında kültürümüzde genlerimizde var bu damak tadı. Ben hak ettiği noktaya geleceğini düşünüyorum ama Türkiye'de kırmızı et denince akla sadece büyükbaş hayvan gelmemesi gerekir. Şuanda küçükbaş et fiyatı ucuz durumda. Dünyanın hiçbir yerinde büyükbaş eti, küçükbaş etinden pahalı olamaz. Yani en pahalı et kuzu eti olması gerekir. Tabi kesimden bahsediyoruz. Marketlerde kasaplarda 60 liraya çıkan kuzu eti fiyatları var. Yok, böyle bir fiyat. Şuanda 20-21-22 TL'ye kuzusunu kestiriyor insanlarımız. Aracılar bunun karkas fiyatı üzerine aşırı fiyat yüklemeseler 25-26 TL'ye en kaliteli kuzu eti yenilebilir" diye konuştu.

BEŞ YILDIR FİYATLAR AYNI

Türkiye'deki büyük ve küçükbaş et üretimi verilerini de paylaşan Ayhan, şunları kaydetti: “600 bin tona yakın büyükbaş et üretimi, 300 bin ton da küçükbaş eti üretimi var. Şuan itibariyle 32 milyon koyun 10 milyon keçi, toplamda 43 milyon küçükbaş hayvanımız var. Her yıl küçükbaştan geleneksel damat tadımıza uygun yaklaşık 2 veya 3 milyon civarında kurbanlık ihtiyacının karşılanması söz konusu. Bakan Bey 'buğday ile koyun geresi oyun' diyor. Son dört beş yıllık süreçte sektörde yüzde 10'luk büyüme gerçekleşti.

Hayvan sayımız iyi bir aşamaya geldi. Buna bağlı olarak yeni nesil, çok fazla koyun, keçi etini benimsemiyor. Kırmızı eti sanayi daha çok tercih ediyor. Bizim en büyük sıkıntımız on iki aya yayılacak şekilde koyun ve keçi etini arz edemiyoruz. Genelde mevsimlik oluyor. TSK ile Et ve Süt Kurumu bir protokol imzaladı. Artık Et ve Süt Kurumu anlaşmalı olarak koyun keçi eti kesimine başladı. Bu bizim için önemli bir nokta. Buna bağlı olarak bir düşüş gerçekleşmedi. Bizim dört, beş yıldır fiyatımız aynı. Türkiye'de koyun ve keçi eti pahalı değil"