Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, dün TMO sektör temsilcileri ile bir araya geldiği iftar programında yaptığı değerlendirmeler, bugün sosyal medyada büyük yankı buldu. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada hayvan ithalatının nedeninin köylerin boşalmasından kaynaklandığını belirtirken, “Meralar bomboş ama dışarıdan Hans'ın, bilmem kimin ürettiği hayvanı getiriyoruz" eleştirisinde bulunmuştu.

Çelik, hayvan ithalatının önüne geçmek için de Milli Tarım Projesi kapsamında 38 ilde damızlık merkezleri kurduklarını hatırlatmıştı.

İşte Bakan Çelik'in bu değerlendirmeleri, Çiftlik Yönetim Uzmanı ve sektörde üreticilerin yakından takip ettiği Eşref Şekerli tarafından sert bir dille eleştirildi. Şekerli, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı eleştiride, Bakan Faruk Çelik'in konuşma metnini hazırlayanların FETÖ'cü olabileceğini belirterek, "Bakan beyin konuşma metnini eğer birisi hazırlıyor ise acilen o kimse soruşturulmalı FETÖ'cü olabilir" dedi.

Bakan Çelik'in danışmanları tarafından yanlış yönlendirildiğini de ima eden Şekerli, "Gelin o yanınızdaki danışmanlardan kurtulun. Biz size bedava danışmanlık yapalım" çağrısında bulundu.

BU HESAPLA TÜRKİYE İTHALATTAN KURTULAMAZ!

Şekerli, Bakan Çelik'in Milli Tarım Projesi kapsamında 35 ilde gebe düve merkezinin kurulacağı yönündeki söylemlerinin de serbest piyasa şartları ile örtüşmediğine dikkat çekerek, çarpıcı bir hesap yaptı. Şekerli, yaptığı bu hesapla da Türkiye'nin hayvan ithalatının önüne geçilemeyeceğini ortaya koydu.

Şekerli'nin yaptığı işte o çarpıcı hesap:

“Bu sloganı Bakan beyden çok duyuyoruz: '35 ilde gebe düve merkezleri kuruyoruz' diye anlatıyor da anlatıyor. Eminim bu hesabı yapsa bir daha konuşmaz. Bakınız sadece bu başlığı değerlendirelim:

35 ilde ise bu iller hangisi? Ve bu işletmeler kim tarafından kuruldu? Kuruldu mu? Ne zaman kurulacak? Hayvan ne zaman gelecek?

Diyelim hemen geldi. Her 35 işletmede 500 baş damızlık hayvan konacakmış! Hesabı beraber yapalım.

500 x 35 = 17500 toplam damızlık eder. Bu hayvanlar boş düve olması gerekiyor. Diyelim ki bulduk aldık 8 aylık yaşta getirdik besledik baktık. 15 aylık yaşta gebe bıraktık. Gebelik dünyanın her yerinde aynı 9 ay toplam geçen süre 16 ay. 16 ay sonra 17500 buzağımız olacak. Hiçbiri ölmesin yarısı dişi 8750 adet buzağı.

Doğan buzağıların gebe kalması ve doğurması için gereken süre 24 ay. 16 ay + 24 ay = 40 ay yani 3.5 sene sonra 8750 damızlık gebe doğurmak üzere hayvanımız olur.

Türkiye'de günde 8750 civarı inek süt fiyatları yüzünden kesime gidiyor iken bu açık bu hesapla kapanmıyor.

Gelin o yanınızdaki danışmanlardan kurtulun. Biz size bedava danışmanlık yapalım. Ancak danışmanlarınız gebelik süresini 3 aya indirmeyi becerdiler yahut her doğumda dördüz yavru yaptırabiliyorlar ise ellerini öpelim. Biz de köşemize çekilelim, bir daha da konuşmayalım. Köyler kendiliğinden mi boşalmış? Ben size anlatayım. Allah'a emanet."

TARIMDAN HABER