ÖZEL HABER

Besilik hayvan ithalatında ciddi bir sorun yaşanıyor. Bu yılın ilk yarısı için besicilerden 400 bin civarında talep gelirken, bugüne kadar sadece 80 bin baş besilik hayvan ithal edilebildi. Besicilerden gelen taleple, ithal edilen hayvan sayısı arasında fark, ahırlarda ciddi bir hayvan sıkıntısı yaşandığını ortaya koyarken, spekülatörlere de zemin hazırlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'nin yıllık 150 bin ton kırmızı et açığı bulunuyor. Buradaki açıkta besilik ve kasaplık hayvan ithalatı ile karşılanmaya çalışılıyor. Bu açıktan dolayı kırmızı ette arz ve talebin dengeli bir şekilde sürdürülebilmesi için ithalatın düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde arada oluşacak boşluklar spekülatörlere zemin hazırlayacak.

İTHALATTA SORUN YAŞANIYOR

İthalat verileri, besilik hayvan ithalatının iç piyasada arz-talep dengesini sağlayacak şekilde yapılmadığını gösteriyor. Belli bir dönem hiç bir ithalat yapılmazken, belli bir dönemde ise yoğun bir ithalat yapılıyor. Yani geçtiğimiz yıl yaşanan sorun, bu yıl da aynen devam ediyor.

5 AYDA TALEBİN 5'TE 1'İ KARŞILANDI

Bu yılın ilk 5 ayında sadece 80 bin baş besilik hayvan ithal edilebildi. Oysa besicilerden yoğun bir talep gelmişti. Şubat ayında toplanan başvuruya göre besiciler, 400 bin baş besilik talebinde bulunurken, ilk 5 ayda yapılan ithalat ise bu talebin sadece 5'te 1'nin karşılanabildiğini gösteriyor.

SPEKÜLATÖRLERİN ELİ GÜÇLENDİRİLİYOR!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et fiyatlarında tansiyonun yükseldiği dönemlerde sorunu 'spekülatörlere' bağlıyor ancak dengesiz ithalat politikası ile de spekülatörlerin elinin güçlendirildiğinin farkında olmak gerekiyor.

TARIMDAN HABER