Talat Gözet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın her yıl düzenli olarak verdiği hayvancılık destekleri ve teşvikleri öncesi çiftçilerin eğitim alması gerektiğini söyledi. Bakanlık kontrolünde hayvancılık okulları açılmasını talep ettiklerini ifade eden Gözet, “Çiftçiler burada temel hayvan sağlığı, hayvan beslenmesi, hayvanın nasıl korunacağı gibi konularda veteriner hekimlerimiz tarafından eğitim alsın. Daha sonra sınava tabii tutularak sertifikalarını alsınlar. Eğitimden başarıyla geçenlere teşvik erilsin" dedi.

3 ALANDA DERS

Bunun için mevcut okullardan faydalanılabileceğini kaydeden Gözet, “İl Tarım Müdürlükleri aracılığıyla eğitim merkezleri yapılabilir. Temel hayvan sağlığı, hayvan beslenmesi ve hayvanın sağlıklı yaşaması için hangi koşullarda korunması gerekiyor gibi 3 alanda dersler verilebilir. Bu derslere içerik hazırlanmasında ve eğitimde veterinerler olarak hazırız" dedi.

Gözet, eğitimlerle çiftçilerin biliçli hale getirileceğini söyledi.

VERİMLİ ÜRETİM İÇİN EĞİTİM ŞART

Türkiye'de ve dünyada tarım ve hayvancılığın temel sorunlarından bir tanesinin çiftçilerin yeterinde eğitimi olmadan üretim yapmaları olduğunu belirten Gözet, “Üreteceği ürün hakkında, besleyeceği hayvan hakkında bilimsel verilerden, teorik eğitimden uzak olanlar maalesef tarlasından, hayvanından yeterli miktarda ürünü, eti-sütü alamazlar. Örneğin bir süt ineğinden bizim çiftçimiz yılda ortalama 5 ton süt alırken, bunun dünya ortalaması 7 ton civarındadır. Verimi artırabilmemiz için eğitim şart" dedi.

KIRSAL KALKINMA DESTEKLENİR

Türkiye'de çiftçi ve köylüye tarımı desteklemek, ve kırsal kalkınmayı sağlamak için hayvancılık destekleri verildiğini anımsatan Gözet, “Buzağı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan destekleri biliçli çiftçilerle daha verimli hale gelir" diye konuştu.

TARIMDANHABER