ÖZEL HABER

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Usluer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 bütçe görüşmelerine katıldı. Bakanlığın bütçe kitapçığında, şap hastalığı hayvan sağlığıyla ilgili olarak, kuduz hastalığı kontrol çalışmaları ve bruselloz hastalığıyla mücadele çalışmalarına yer verdiğini belirten Usluer, “Gerçekten, bir taraftan, insandaki enfeksiyon, öteki taraftan hayvanlardaki enfeksiyonların birlikte ele alınması çok önem taşıyor. Türkiye hâlâ brusella için endemik ülkelerden birisi, aslında brusellanın endemik olması Türkiye'de, hayvan sağlığı üzerinde yapılan, brusellaya yönelik yapılan kontrol önlemlerinin çok da tamam olmadığını göstermesi açısından önem taşıyor. Ben burada isterdim ki hayvan ürünlerinde, taze peynirde, sütte, kremada, tereyağında brusellayı saptama üzerine Bakanlığınız neler yapıyor, ne gibi kontrol ve denetim önlemleri alıyor? Çünkü insanlarda hâlâ brusella enfeksiyonu endemik" dedi.

180 BİN İNSANA KUDUZ AŞISI

Kuduz hastalığıyla ilgili de bilgiler veren Usluer, “Avrupa ülkeleri içerisinde köpeklere ve kedilere bağlı kuduzun sık olduğu tek ülke Türkiye, yüzde 90'ın üzerinde köpekler aracılığıyla bulaşan kuduzdan bahsediyoruz. Hâlbuki kitapçıkta diyor ki: “1,9 milyon adet aşılı yem uygulaması" 1,9 milyon adet aşılı yem uygulaması yabani hayvan kuduzu için yapılacaktır. Türkiye'de yabani hayvan kuduzu sıklığı yüzde 10'un altındadır. Esas olan başıboş hayvan kuduzunu, evcil hayvan kuduzunu engellemektir. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz? Kırsalda doğuran köpekleri kırsaldan şehirlere bırakıyorlar, şehirde doğuran köpeklerin yavrularını kırsala götürüyorlar; sonuçta, bir kısırdöngü içerisinde her yıl 180 bin adet insan kuduz aşısı -kullanılmakta, bu da başıboş hayvan kuduzunun ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından bence çok değerli" diye konuştu.

ŞARBONA BÖLÜM AYIRMAMIŞSINIZ

Bakanlık bütçe sunuşunda şarbona hiç yer verilmediğinin altını çizen Usluer, “Türkiye şarbon açısından da endemik ülkelerden birisi. Şarbon enfeksiyonuna karşı...kitapçıkta şarbona ait bir bölüm ayrılmamış. Şarbon zoonotik bir enfeksiyondur, Türkiye'de hâlâ şarbon endemiktir, hayvanlarda ölü doğum, erken doğum, hayvan mortalitesinde artış, ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Şarbona dair Bakanlığınız ne yapmaktadır önlem olarak, açıkçası bunu merak ediyorum" sordu.

KASTAMONU'DA ŞAP

Şap hastalığının bu yıl salgın yaptığının altını çizen Usluer, “Şapın etkeni olan virüsün mutasyon gösteren bir virüs olduğunu biliyoruz, dolayısıyla, aşılamada eksik vardır ya da yoktur dememiz mümkün değil. Ancak, hayvan pazarlarını iki aylık kapatma, karantina süreçlerinin uygulanması, Türkiye'nin dört bir yanında şap salgınının olması arkasından, geçtiğimiz hafta içinde Kastamonu'dan yeni bir salgın haberi geldi, bu da hastalığı önleme ve kontrol önlemlerinin bu süreçte çok da yeterli olmadığını göstermesi açısından önem taşıyor. Bence zoonotik enfeksiyonlar çok önemli, hem ekonomik kayıplar açısından önemli hem insandaki enfeksiyonlar ve meslek hastalığı olması açısından çok önemli." bilgisi verdi.