Söz konusu Projenin tamamlanmasından sonra Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, proje sonuçlarını yerinde inceledi. İl Müdürü Mehmet Yıldırım'a Müdür yardımcısı Harun Toker, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ahmet Çibik ile İl Proje Yürütme birimi teknik personelleri eşlik ettiler.

Bakanlık tarafından 2006 yılından bu yana yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında ilimizde bu güne kadar 8 etapta toplam 60 adet proje uygulandığını belirten Yıldırım; “Bu projeler için yaklaşık 15.745.000 TL hibe ödemesi yapıldığını ve 2015 yılında başlayan, 9. Etapta hibe almaya hak kazanan toplam 15 adet projenin uygulaması başladı ve bu projeler için toplam 9.867.500 TL hibe ödemesi talep edildi. Yıl içinde, 1.847.000 TL'lik hak ediş Bakanlığımız tarafından ilimiz yatırımcılarına ödendi ve geri kalan hibenin ödeme işlemlerinin devam ediyor.

9. Etap projelerinden Çobantaşı Köyünde uygulanan Damızlık Süt Sığırı Yetiştirirliği Projenin, toplam bütçesinin 1.500.000 TL olduğu, program kapsamında %50 hibe desteği sağlanarak 750.000 TL hibe verildiğini belirten Yıldırım; “Çobantaşı Köyünde 50 baş kapasiteli hayvancılık işletmesi kapasite artışı projesi ile kapasitesini 150 başa çıkarmıştır. Bu Proje kapsamında hayvan barınağı, buzağı bölmesi, silaj çukuru, gübre çukuru, yem deposu, süt sağım ünitesi, genç hayvan bölmesi, revir, doğum bölmesi ve makine ekipmanlarına destek verilerek modern bir büyükbaş hayvancılık işletmesi kuruldu. Bu proje ile 50 baş kapasiteli Simental ırkı bulunan işletmenin kapasitesini artırdığı gibi teknolojisini yenileyerek daha modern şartlarda yetiştiricilik yapmaya başlandı. Bu proje hayvan refahına büyük katkılar sunduğu gibi verimde de artış sağlanacaktır. Ayrıca işletmeden elde edilecek yavru buzağıların ilin damızlık ihtiyacına katkıda bulunacağını ve ilimizde kültür hayvanı oranının artmasına sebep olacağı, dolaysıyla bu projeden öncelikle işletme sahibinin fayda görmesinin yanında ilimiz yetiştiricileri de faydalanacaktır” dedi.

Kaynak: Bingolunsesi.com.tr