Gaziantep İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti: "Küçükbaş hayvancılıkta sürüyü Koç ve Teke meydana getirir. Irkının damızlık vasıflarını taşıyan koç ve teke verimli yavru demek, et demek, süt demek, sürünün gelişmesi demek. Bizde Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 2019 yılından itibaren üyelerimizin sürülerinin üstün vasıflı damızlık koç ve teke ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda iki defa gitmek isteyen üyelerimizi Ceylanpınar TİGEM Tarım İşletmelerine götürüyoruz.

Üyelerimiz burada sürülerinin ihtiyacı olan bölgemize uygun İvesi Koç (hallik) ve Halep Keçisi Tekesi ihtiyaçlarını alıyorlar. Birlik Veteriner Hekimlerimiz eşliğinde üyelerimiz yüzlerce Koç ve Teke içinden seçim yaparak kendi beğendikleri damızlık erkek hayvanları alıyorlar. İlimizde sürüye koç katım sezonu haziran ayında başlıyor. Şimdi alınan Koç ve tekeler hem ortama hemde sürüye bu süreçte uyum sağlayacaklarından çiftleşme döneminde sürüye adapte olacaktır.

4 YILDIR ÜYELERİMİZE YARDIMCI OLUYORUZ

Ceylanpınar TİGEM Tarım İşletmelerinin Gaziantep’e uzaklığı yaklaşık 350 km. Üyelerimizin her birinin tek tek özel araç ile gidip buradan bir-iki tane Koç veya Teke alıp gelmeleri çok masraflı oluyor. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üyelerimizin bu ihtiyaçlarının çözümü konusunda 4 yıldır yardımcı oluyoruz. Üyelerimizin taleplerini alıp gidecek kişi ve alınacak koç, teke sayısına göre araçlarımızı ayarlayıp Ceylanpınar TİGEM Tarım İşletmelerine gidiyoruz. Üyelerimizin götürülüp, getirilmesi, kahvaltıları, öğlen yemekleri, hayvanların raporlama işlemleri, Ceylanpınar’dan Gaziantep’e nakliye işlemlerinin tamamı Birliğimiz tarafından karşılanmaktadır.

1 ADET DAMIZLIK KOÇUN MALİYETİ 4300 TL

Bu gidişimizde 46 üyemizi götürdük, üyelerimiz 70 adet damızlık koç ve 5 adet damızlık teke seçerek aldılar. Bir adet damızlık koçun üyemize Gaziantep teslimi maliyeti 4300 tl., bir adet damızlık tekenin maliyeti ise 3300 tl. olmaktadır. Dönüş yolunda üyelerimizi Şanlıurfa'daki Balıklı göle götürerek o bölgeyi gezmelerini, Hz. İbrahim a.s. makamını ziyaret etmelerini sağladık. Üyelerimizin götürülmesi için bizlere otobüs tahsis ederek destek olan Gaziantep Büyükşehir Belediyemizede teşekkür ederim. 

Bu ve benzer organizasyonlarımız devam edecektir. İlimizdeki üyelerimizin sürülerine ne kadar vasıflı damızlık koç ve teke katılırsa verim o kadar artacaktır. Verimin artması demek hem ülkemizin, İlimizin et, süt ihtiyacının karşılanmasına katkı demek, hemde üyelerimizin, üreticilerimizin gelirlerinin artması demektir. 4 yıldır olduğu gibi bundan sonra da üyelerimizin talepleri ve imkanlar ölçüsünde ihtiyaçlarını karşılamak için çalışacağız" dedi.