Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen dağıtım törenine, birçok bürokrat ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Törende konuşan Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Yıldız, "Ülkemizde son dönemde yaşanan olaylardan dolayı terörü ve destekçilerini lanetliyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, Ülkemizin ve milletimizin birliğinin daim olmasını diliyorum. İlimiz koyun ve keçi yetiştiriciliği açısından çok ideal bir iklim ve coğrafyaya sahip. İlimizin yüzde 54'ü orman alanından oluşurken bu yapının yüzde 50'si ise koyun ve keçi merasından oluşmaktadır. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini engelleyen faktörlerin başında da hem terör hem orman teşkilatlarımız gelmektedir. Orman teşkilatları bizim teşkilatımız ama keçiyi ormanın ve ağacın düşmanı olarak belirlediler ve hep o şekilde hareket ettiler. Oysa keçi doğal bir budayıcı özelliği yanında ot, çalı, çırpıyı temizlediği için de yangınları önler, oluşturduğu patika yollar sayesinde yangınlarda müdahaleyi kolaylaştırır" dedi.

Müdür Yıldız, konuşmasında şunları kaydetti:

“Gelişmiş batı ülkelerinde son yıllarda en çok hayvan varlığında artış oranı keçilerdedir. Keçinin eti lezzetlidir, yağsızdır. Sütü de eti de insan sağlığı için idealdir. Çoban ve az bir miktar yem masrafı ile en ucuz kırmızı et elde etmek mümkündür. Ülkemiz ve Bilecik İlimiz koyun ve keçi yetiştiriciliği için idealdir. Ülkemizde kırmızı et açığını kapatmanın başlıca yolu koyun ve keçi sayımızı arttırmaktan geçiyor. Önceden küçükbaş hayvan sayımızla insan nüfusumuz paralel giderdi. Eğer bugün 78 milyon nüfusumuz var diyorsak emin olun 78 milyondan fazla küçükbaş hayvanımız olmadıktan sonra biz kırmızı et açığını hep yaşarız. İlimiz küçükbaş ve arı yetiştiriciliği açısından avantajlıdır. Ancak yine de hak ettiğimiz seviyeye gelememişiz. Bu amaçla bu yönde projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz.

İlimizde Küçükbaş Hayvan Varlığımızın 210 Bin baş Olması Gerekiyor

Şu anda ilimizde koyun ve keçi varlığının toplamı 150 bin civarındadır. Bunun en az 210 binin üzerinde olması gerekir. Bu konuda da ucuz yem kaynağına sahibiz. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde iki önemli faktör vardır. Birisi uygun ve ucuza yem temini ikincisi ise iyi döl alabilmektir. Bu iki faktörde başarıya ulaşanlar hayvancılıkta karlıdır. Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte kıvırcık ırkı koyunlarımızın verim özelliklerini yansıtan ve genetik kapasitesini ortaya çıkarmaya yönelik Halk Elinde Islah Projesi çalışması yürütülmektedir.

Yüzde 70 Bakanlık katkılı 22 Üreticimize 65 baş Damızlık Koç Dağıtımı Yapıldı

Yüzde 30 çiftçi katkısı, yüzde 70 projeden katkı sağlayarak 36 kişiden kurayla 22 üreticimize 114 koç talebinden de ancak 65 tanesini bu sene karşılayabildik. Kulak küpelerini bir liste halinde ve kura usulüyle çiftçilerimiz çekim yaparak alacağı koçu belirlemiş oldu. Böylece adilane bir dağıtım gerçekleşti. Bu projemiz 3 yıl olarak planlanmıştır. Böylece tüm yetiştiricilerimizin taleplerini karşılayarak ıslah amaçlı projemizin hedefine ulaşması sağlanacaktır.

Kıvırcık Irkı Marmara Bölgesinde Önemli Bir Yere Sahip

Bilecik'te küçükbaş hayvancılığı önemsiyoruz. Bu sene ilk defa koç dağıtımını yapıyoruz. Marmara bölgesinde kıvırcık ırkı önemli bir yere sahip. Kıvırcık ırkı Türkiye'de en lezzetli eti olan koyun ırkıdır. Projenin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olması dileklerimle emeği geçenlere ve katılım sağlayan başta Sayın Valime, tüm protokole ve çiftçilerimize teşekkür ederim."