Türkiye'nin önemli süt ve süt ürünleri firmalarının konkordato ilan etmesi, on binlerce süt üreticisini yakından ilgilendiriyor. Çünkü süt ve süt ürünleri firmalarının konkordato ilan etmesi, süt üreticisinin alacaklarını yıllar sonra ancak tahsil edebilecekleri anlamına geliyor.

Süt fiyatlarının düşüklüğü üreticiyi ciddi anlamda mağdur ederken, sektördeki büyük süt alıcı firmaların da konkordato ilan etmesi yaşanılan sıkıntıları içinden çıkılmaz duruma getiriyor.

SÜT ÜRETİCİSİ 30 MİLYON LİRA ALACAĞINI 2026'DA ALABİLECEK

Geçtiğimiz Ekim ayında Yorsan Gıda, konkordato ilan ederken, firmanın borç yapılandırmasıyla ilgili olarak mahkemeye sunduğu ödeme planı, süt üreticisinin yeni bir mağduriyetini gündeme getirdi. Alınan bilgilere göre Yorsan Gıda, mahkemeye borçlarını 2021'den sonra 5 yılda ödeyecek şekilde bir ödeme planı sundu. Damızlık Birlikleri, kooperatifler ve süt üretici birliklerinin Yorsan Gıda'dan yaklaşık 30 milyon lira alacağı bulunuyor.

Süt üreticisinin Yorsan Gıda'da yaşayacağı bu mağduriyet ortada dururken, şimdi de Aynes Gıda'nın konkordato ilan etmesi üreticinin buradaki mağduriyetinin artmasına neden olacak.

BİRLİKLERİ İŞ YAPAMAZ HALE GETİRECEK

Diğer yandan damızlık ve süt birlikleri ile kooperatifler firmalardan alacaklarını tahsil edemeyecekleri için kesilen faturaların KDV'sini de ödeyemeyecekler. Üreticilerle birlikte birlik ve kooperatiflerde iş yapamaz hale gelecek.

Aynes Gıda, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alıyordu. İki yıl önce TMSF bünyesine geçen Aynes Gıda, daha sonra sahiplerine iade edilmişti. Aynes Gıda'nın yüksek miktarda tahvil borcunu çeviremediği için konkordato ilan ettiği belirtiliyor. Şirketten konuyla ilgili yapılan açıklama ise şöyle:

''Bir süredir ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sebeplerle işletmenin bütünlüğünün bozulmaması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, tüm çalışanların ve diğer paydaşların haklarının korunması, alacaklarına tam ve eksiksiz olarak kavuşmalarını temin etmek amacıyla Acıpayam Asli Hukuk Mahkemesi'nin 2018/662 esas sayısı ile konkordato talebinde bulunmuş olup, ilgili mahkemece yapılan inceleme sonrasında İcra İflas Kanunu'nun 287'inci maddesi gereğince şirketimizin 3 aylık süre ile hakkında yapılacak tüm takip işlemlerini durdurmasına yönelik tedbir kararı vermiş bulunmaktadır.''

TARIMDANHABER