Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Ankara’da, 2018 yılında şeker fabrikalarının özelleştirme süresinde yaşanan büyük bir otel kıyağı patlak verdi. Şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerde cami ve okul yaptırmak için 1960’lı yıllarda kurulan hayır derneğinin İzmir’de denize sıfır 4 yıldızlı otelin zarar ediyor gerekçesiyle Türkşeker eski Genel Müdürü tarafından hemşehrisine düşük bir fiyatla kiralanarak kıyak geçildiği ortaya çıktı. 

KOMİK KİRAYI ÖDEMEK İSTEMEYİNCE OTEL KIYAĞI PATLAK VERDİ! 

İzmir’in en çok tercih edilen tatil bölgesinde bulunan 182 odalı, 4 yıldızlı Gümüldür Resort Hotel, bütün demirbaş eşyalarıyla birlikte KDV dahil yıllık 720 bin lira gibi komik bir rakama 5 yıllığına kiralanırken, oteli kiralayan firma düşük kira bedelini bile ödemek istemeyince kıyak patlak verdi. 

İÇENLİ’DEN SONRA GÖREVE GELEN DERNEK YÖNETİMİ ŞOK OLDU

Özelleştirme ihalesinde Çorum Şeker Fabrikasını alan firmaya satışa konu olmayan değerli 10 tır malzemeyi geri iade ederek kıyak geçen Türkşeker Genel Müdürü Ergin İçenli, bu skandalın ortaya çıkması üzerine Kasım 2018’de görevden alınmıştı. Türkşeker Genel Müdürlüğünden alınan İçenli, dernek başkanlığından da ayrıldı. İçenli’den sonra göreve gelen dernek yönetimi, yapılan kira sözleşmesini görünce şok oldu. 

ŞEHİR DIŞINA İNŞAA EDİLEN ŞEKER FABRİKALARINA CAMİ VE OKUL YAPTIRMAK İÇİN KURULDU 

Şeker fabrikaları kuruluş aşamasında genellikle şehir dışında inşaa edilmesinden dolayı bu bölgelerdeki okul ve cami yaptırmak için 1960’lı yıllarda kurulan Şeker Sanayii Mensupları Hayır ve Eğitim Müesseseleri Kurma Derneği, kuruluş kapsamında yaptırdığı birçok cami ve okulu Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına teslim etti. Öğrenci yurtları da yaptıran Dernek, bu yurtları da Kredi Yurtlar Kurumunun hizmetine verdi. Zamanla gelir kalemi kesilen derneğin varlığını sürdürebilmesi için derneğin eski yönetimi tarafından İzmir’in tatil bölgesi olan Gümüldür’de Tarım ve Orman Bakanlığına ait sosyal tesisi alınarak 4 yıldızlı otel yaptırıldı. 

Otelin bütün inşaat işleri tamamlanıp tam para kazanmaya başlayacağı zaman 2018 yılında dönemin Türkşeker Genel Müdürü Ergin İçenli tarafından zarar ediyor gerekçesiyle komik bir rakama hemşehrisine kiralandığı ortaya çıktı.  

DERNEK FÖTE KAPSAMINDA KAPATILDI 3-4 AY SONRA TEKRAR AÇILDI 

Otelin kiralanmadan önce dernekle ilgili kısa sürede yaşanan gelişmeler de manidar bulundu. Şeker Sanayii Mensupları Hayır ve Eğitim Müesseseleri Kurma Derneği, 2017 yılında Ankara Valiliğine yapılan bir ihbar üzerine FETÖ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Ancak bu ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı ve 4 ay sonra tekrar açıldı. 

DERNEK AÇILIR AÇILMAZ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA GÖTÜRÜLDÜ 

Ancak dernek açılır açılmaz o dönem Türkşeker Genel Müdürü olan Ergin İçenli’nin talebi üzerine hiçbir gerekçe gösterilmeden olağanüstü genel kurula götürüldü. Yapılan olağanüstü genel kurulda Ergin İçenli kendisini dernek başkanı seçtirdi.  

OTELİ KİRALAMAK İÇİN DERNEK BAŞKANI OLDU 

Ergin İçenli, dernek başkanı olur olmaz ilk icraatı oteli kiralamak oldu. Önce arkadaşını otele müdür olarak atayan İçenli, sonra bu müdür olarak atadığı arkadaşının firmasına zarar ediyor gerekçesiyle oteli kiraladı. 

PROTOKOLÜ KİRALAYAN FİRMA HAZIRLAMIŞ DERNEK YÖNETİMİ İMZA ATMIŞ! 

İzmir’in tatil bölgesi olarak bilinen Gümüldür’de denize sıfır, 32 bin metrekare alana kurulu olan 4 yıldızlı, 182 yataklı otel, bütün eşyasıyla birlikte binek aracı, minibüs ve yük kamyonu da dahil söz konusu firmaya hiçbir teminat alınmadan KDV dahil yıllık 720 bin lira gibi komik bir rakama 5 yıllığına kiralandı. Yapılan protokolde oteli kiralayan firmanın bütün hak ve menfaatleri düşünülerek koruma altını alınırken, sözleşme kapsamında dernek hakkında ağır hükümler içermesi yapılan protokolü de tartışmalı hale getirdi. 

SÖZLEŞME İKİNCİ BİR 5 YIL DAHA UZATILABİLECEK

Gübre, yem, buzağı, düve fiyatları artmaya devam ediyor! Güncel fiyat listesi yayınlandı! Gübre, yem, buzağı, düve fiyatları artmaya devam ediyor! Güncel fiyat listesi yayınlandı!

Derneğe ait Gümüldür Resort Hotel, 2018 yılında 5 yıllığına kiralanırken, 5 yılın sonunda kiralayan firmanın talep etmesi üzerine sözleşme ikinci bir 5 yıl daha uzatılabilecek.  Diğer yandan kiraya verilen otelin denize sıfır 320 metre cephesi bulunurken bunun ecrimisilin de devlete firma tarafından değil dernek tarafından ödenmesi, yapılan kıyağın boyutunu gözler önüne serdi.

TURİZM BELGESİ İPTAL EDİLDİ ELEKTRİK VE SUYU KESİLDİ! 

50 milyon değer biçilen, denize sıfır, 4 yıldızlı otel bütün demirbaş eşyalarıyla birlikte komik bir rakama kiralanırken, oteli kiralayan firmanın inşaat giderlerini gerekçe göstererek iki yıldır doğru dürüst kira ödemezken, şimdi de pandemiyi gerekçe göstererek kira ödemeye yanaşmadığı kaydediliyor. Diğer yandan otelin faturaları ödenmediği için elektrik ve suyu kesilirken, turizm belgesinin de iptal edildiği kaydediliyor. Turizm belgesinin iptal edilmesinden dernek yönetiminin ise haberinin olmadığı belirtiliyor.