Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten yaptığı açıklamada, “Yem fiyatları neden artıyor? Ülke olarak zor bir süreçten geçtiğimizi hepimiz görüyor ve yaşıyoruz. Bu sürecin ne kadar devam edeceğini net olarak kimse bilmiyor. Temennimiz en kısa sürede sona ermesidir. Tabii bu süreçte biz üreticiler olarak bir takım sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlarımızı da gerekli mercilere ulaştırmak ve çözüm konusunda fikir sunmak da bizim görevimizdir” dedi.

YEM FİYATLARI NEDENSİZ ARTIYOR

Yem fiyatlarına 1 ayda 3 defa zam yapıldığını ifade eden İlhan Köten, “Bu yapılan zamlar gerçekten biz üreticilerin adeta belini büktü. Zaten zor şartlarda üretim yapan üreticilerimiz bu son yem zamları ile birlikte ne yapacağını, hayvanına nasıl yem alacağını kara kara düşünmeye başladı. Peki yem fiyatları neden artıyor ya da bu derece yüksek artışı gerektiren sebepler nelerdir? Yem sanayicilerin yaptığı açıklamada yem fiyatlarının artmasında en önemli nedenin döviz kurundaki yükselme olduğunu söylüyorlar” diye konuştu. İlhan Köten açıklamışını şöyle sürdürdü:

NAKLİYE MALİYETLERİ AZALDI

“Yem hammaddesinin yaklaşık yüzde 50 lik bölümü yurt dışından ithal ettiklerini ve artan döviz fiyatları nedeniyle hammadde fiyatlarının arttığını bundan dolayı da bu maliyetleri yem fiyatlarını yansıtmak durumunda kaldıklarını beyan ediyorlar. Bunlar doğru olabilir fakat buna bir örnek verecek olursak dünyada ve ülkemizde petrol fiyatları düştü, mazot fiyatları 6,90 liradan 5,40 liraya kadar düştü. Nakliye maliyetleri azaldı. Bunu neden yem fiyatlarına yansıtmıyorlar. Bu zor zamanda yem sanayicilerinin üreticimizin yanında olması gerekmez mi?”

FEDAKÂRLIK SIRASI YEM SANAYİCİSİNDE

Yem sanayicisinin de fedakârlık yapması gerektiğinin altını çizen İlhan Köten, “Bu süreçte daha az kar edin, cüzi kar marjları ile üreticiye destek olun. Yıllarca bu üretici sayesinde para kazandınız. Şimdi fedakârlık sırası yem sanayicilerinde. Biz üreticiler olarak yem fiyatlarının altında eziliyoruz. Bir torba yem ortalama 90 lira olmuş. Yem fiyatları artarken normalde süt fiyatlarında artması gerekir. Şu anda süt fiyatları artmıyor. Hatta süt fiyatlarını düşeceği bazı firmaların artık süt almayacağı gibi bir sürü spekülasyonlar var” ifadelerini kullandı.

SÜT FİYATLARI ARTIŞI TALEBİMİZ YOK

Bu girdi maliyetleri sebebiyle süt fiyatlarının artması gerektiğini kaydeden Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, “Fakat bu kritik süreçte bizim süt fiyatlarının artması ile alakalı bir talebimiz yok. Buna istinaden yem fiyatları da atmasın. Bizler üretime devam edelim. Bu artışlar vatandaşımıza yansımasın, herkes elini taşın altına koysun. Doğru olan budur, bu zor zamanda fırsatçılık yapmak sadece kendi menfaatini düşünmektir. Bu ülkeye ve bu ülkenin insanlarına yapılacak en büyük kötülüktür.

Ben buradan yem sanayicileri net bir öneride bulunmak istiyorum. Yarın çok geç olmadan bu fedakâr ve emektar üreticilerimizin yanında olun. Bize destek verin, bu süreci hep birlikte atalım. Yine Sayın cumhurbaşkanımızdan ve Sayın tarım bakanımızdan bu konularda bizlere destek olmalarını istiyoruz. Üreticilerimize bu kritik dönemde yem desteği verilebilir. Tabii ki bu işin takibini iyi bir şekilde yaparak. Gerçekten hak eden üreticiye çiftçiye destek olunmalıdır. Allah ülkemize ve milletimize zeval vermesin” diyerek açıklamasını tamamladı.