Çiğ süt fiyatlarını yeniden belirlemek için toplanan Ulusal Süt Konseyi'nde, 15 Kasım'dan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarının yüzde 15 artırılarak 2.30 TL olmasına karar verildi. 

Çiğ süt fiyatlarını yeniden belirlemek için toplanan Ulusal Süt Konseyi'nde, 15 Kasım'dan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarının yüzde 15 artırılarak 2.30 TL olmasına karar verildi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticinin desteklenmesi açısından süt fiyatlarının daha iyi noktalarda olması gerektiğini düşündüğünü belirtmişti. Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamalarının ardından Ulusal Süt Konseyi bugün toplanarak, süt fiyatları yeniden belirlendi. 

ÜRETİCİ 50 KURUŞ ARTIRILMASINI İSTEDİ 

Toplantıya, Bakanlık, üretici ve sanayici temsilcileri katılırken, üretici temsilcileri süt fiyatlarının 50 kuruş artırılarak bunun 25 kuruşunun desteklerden 25 kuruşunun da fiyatlara yansıtılmasını istediler. 

Ancak toplantıda süt fiyatlarının 15 Kasım 2019 – 31 Aralık 2020 tarihlerinde geçerli olmak üzere 2.30 TL/Lt olarak belirlenmesine karar verildi. 

DEVLET DESTEĞİ BELİRSİZ KALDI 

Toplantıda çiğ süte devlet desteğinin devam edip etmeyeceğine dair bir bilgi verilmezken, bu belirsizlik yeni fiyata karşı kaygı oluşturdu. 

Bilindiği üzere çiğ süte Nisan 2019'a kadar 25 kuruş destek veriliyordu. Nisan ayından sonraki dönemde ne kadar destek verileceği henüz belli değil. Bu desteğin devam etmemesi durumunda fiyatlar yüzde 15 oranında artırılmış gibi görünse de normalde süt fiyatlarına sadece 5 kuruş zam gelmiş olacak.

TEVFİK KESKİN: ÜRETİCİMİZ BİRAZ NEFES ALACAK 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen fiyatı üreticiler açısından olumlu karşılarken, süt- yem paritesinde olağanüstü bir durum olması durumunda Ulusal Süt Konseyi'nin 2020 Aralık ayını beklemeden yeniden toplanacağını söyledi. Devlet desteğinin miktarının belli olmadığını ancak bu desteğin tamamen kalkmasını beklemediğini dile getiren Keskin, "Belirlenen bu fiyat üreticimizi biraz olsun rahatlatacaktır" dedi.   

SENCER SOLAKOĞLU: DEVLET DESTEĞİNDEKİ BELİRSİZLİK BİZİ KAYGILANDIRIYOR

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ise yeni belirlenen fiyatın tatmin edici bir fiyat olduğunu ancak devlet desteğindeki belirsizliğin kendilerini kaygılandırdığını söyledi. Süt üreticisinin şu anda 25 kuruş devlet desteğiyle ayakta durduğunu belirten Solakoğlu, “Bakanlık destekleme miktarını açıklamadı. Biz desteklerin kesilmesinden korkuyoruz. Desteksiz olursa bize gelen zam sadece 5 kuruş olmuş olacak” değerlendirmesinde bulundu. Süt fiyatlarının bir yıl boyunca sabit tutulmasının istikrar açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyen Solakoğlu, “Yapılması gereken bunun yem maliyetine göre bir pariteye oturtmak” dedi.