Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çamardı ziyareti kapsamında ilçeye bağlı Bademdere köyünde, nohut üreticileriyle bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, “Sadece Bademdere'de değil, ilçeye bağlı Celaller, Sulucaova, Kavlaktepe, Elekgölü, Çardacık, Mahmatlı, Yeniköy ve Üskül'de de nohut üreticileri, bu yıl nohutları satamamış, soğan ve patates depoda bekliyor. Üreticiye stokçu muamelesi yapan iktidar, depoda bekleyen ve elde kalan nohut için sesini çıkarmıyor. Üretici, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor, tüketici hala pahalı ürün alıyor. Arada birileri vurgunu vuruyor” dedi.

ÜRETİCİ PERİŞAN

2018 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanan “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranlarının sıfırlandığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Tam da hasat dönemlerine denk gelen gümrük vergisinin sıfırlanması uygulaması, üreticiyi perişan ediyor. Nohut üreticisi, tohumunu 10 TL'ye aldığı ürünü, tüccara 2 TL'ye bile satmakta zorlanıyor. Her köyde ortalama 30'a yakın üreticinin nohutu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Nohut, bu yıl depolarda alıcı bekliyor” dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTTI

Tarımsal ilaçların yüzde 100, gübre fiyatlarının ise yüzde 70 oranında zamlandığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Maliyet oranları artmasına rağmen, hasat zamanında yapılan gümrük vergisi indirimleri, ürün fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Üreticinin pahalıya ürettiği ürün, tüccar tarafından ucuza alınmaya çalışılıyor. Aracıların el değiştirerek tüketiciye ulaşana kadar 5-6 kat zamlanan nohut, hem üreticiyi hem de tüketiciyi perişan ediyor. İthal nohut geliyor ama piyasa fiyatı düşmüyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, serbest piyasa ekonomisini eleştirip, “zabıta market denetlesin” diyor, oysa yasa gereği zabıta ürün etiketi var mı yok mu bakabilir ama fiyat saptayamaz. Tek yetkili olan Cumhurbaşkanı KHK yada kanunla kar sınırlaması için düzenleme yapsın. Ülkeye gelen ithal ürün fiyatı belli. % 10 üzerinde zam konamaz desin, diyor mu hayır, düzenleme için karar alıyor mu?

Hayır. Bu sistem yalnızca üreticiyi ekip dikmekten uzaklaştırma, tarımı bitirme, ithalat ile birilerine vurgun yolunu açma yoludur. Ülke tarımı için yanlış bir yoldur. Ülke genelinde şiddetle planlı tarıma geçilmelidir. Bir yıl önce üretici ne ekecek ve ürününü kaça satacak bilmeli, en iyi verim ve kalite nerede ise o ürün orada desteklenmeli, ithalden vazgeçip aracısız üretici, tüketici bağı sağlanmalıdır” ” diye konuştu.

YANLIŞ TARIM POLİTİKASI TÜKETİCİYİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Nohut üreticilerin yaşadığı sorunları, ülkemizde uygulanan yanlış tarım politikasının tipik bir örneği olarak değerlendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sadece Bademdere köyünde 30'a yakın üreticinin ürünleri depoda bekliyor. Nohut tohum olarak kullanılamıyor. Tohumda verim için ithal geliyor. Çiftçi, bu yıl ürün para etmedi diye başka ürün arayışına giriyor. Bu kez de ürün rekoltesi düşüyor yeniden fiyat yükseliyor.

Denge ve düzen ayarı yani planlama bakanlığın işi olmalı. Üretici nohut maliyet ve emek unsuru dikkate alınıp, TMO üstüne düşeni yapmalı ve yerli üretici korunmalı. Burası belediyelik bir kasaba idi, artan göçler ile kasaba bitti. İşte köyler böyle boşalıyor. Köy olmazsa üretim olmazsa yabancı çiftçileri kalkındıran ithal uygulamalardan vazgeçilip planlı ve bilimsel tarım amaçlanmazsa görünen o ki sorunlar daha da artacak, üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik düzenleme yapılması, ülkemizde hem üretici hem de tüketici açısından daha faydalı olur” şeklinde konuştu.

FİYATLAR AYNI AMA VATANDAŞ PAHALI ÜRÜN ALIYOR

Mersin Borsasında oluşan ürün hareketliliğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, yaklaşık dört aydır değişmeyen ürün fiyatlarına da vurgu yaptı. Gürer, “30.01.2019 tarihinde Borsada işlem gören nohudun fiyatı 2.850 TL, 16 kamyon ürün gelmiş, % 3 yabancı madde, % 70'i 8 mm üzeri ürün, aynı gün işlem gören kırmızı mercimekte fiyatı 2.550 TL den 17 kamyon gelmiş. Bir araç fasulyede 5.200 TL den işlem görmüş, üreticiden çıkıp nakliye dahil bu fiyattan alıcı bulan ürünlerin raf fiyatlarına bakınca tüketicinin ne kadar pahalı ürün aldığı ortada. Beş altı kat fiyat bindirilip ürün tüketiciye ulaşmaktadır. Bu durum, iktidarın ya beceriksizliği, ya göz yumması, ya da sorunu anlamamasından kaynaklanmaktadır. Bunu önleyecek olan iktidardır. Boş laf yerine sonuca yansıyan düzenlemeler bir an önce sağlanmalıdır.

TARIMDANHABER