TARIMDAN HABER ÖZEL / Gübre sektörünün etkin isimlerinden olan KY Agro Bülten Genel Müdürü Kadir Yiğit, gübre fiyatlarının genel seyri ile ilgili olarak Tarımdan Haber’e yaptığı değerlendirmede yurt dışı piyasalarda üre gübresinin yükseliş trendinde bulunduğunu belirterek, mevcut durumda ortalama 420 dolar/ton seviyesinde bulunan fiyatların bundan sonraki süreçlerde adım adım 450 dolar/tona çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

HİNDİSTAN’IN 2 MİLYON TONLUK GÜBRE İHALESİ FİYATLARIN GENEL SEYRİNİ BELİRLEYECEK

Hindistan’ın geçtiğimiz haftalarda 2 milyon 700 bin ton üre gübre ihalesinin yüksek fiyat gelmesinden dolayı 2 milyon tonluk kısmının iptal edildiğini ancak bu ihalenin tekrar yapılacağını kaydeden Yiğit, 2 milyon tonluk üre gübre ile ilgili ihale rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatların yukarı gitme ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.

AVRUPA, ABD VE BREZİLYA’DA HENÜZ TALEP OLUŞMADI BU DA FİYATLARI BASKILIYOR

Diğer yandan yaşanan kuraklıktan dolayı Avrupa, ABD ve Brezilya’da gübre kullanıcıların ciddi bir gübre talebinin bulunmadığını bununda talep düşüklüğünden dolayı fiyatları baskıladığını ancak talebin gelmesiyle birlikte bunun da fiyatları yukarı çekecek bir unsur olduğunu vurgulayan Yiğit, “Çiftçilerimizin gübre fiyatları düşer mi diye bir beklentileri varsa bu beklentilerinden dolayı zararlı çıkabilirler. Bugün almadıkları gübreyi yarın daha pahalı alma ihtimalleri daha yüksek görünüyor” dedi.

İRAN’DA GÜBRE FİYATLARI BİR AY İÇİNDE 60 DOLAR YÜKSELDİ!

New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı! New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı!

İran tarafında da üre gübre fiyatının 6 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında 60 dolar birden yükseldiğini bildiren Yiğit, yükselişin önümüzdeki günlerde de devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

İÇ PİYASADA GÜBRE FİYATLARI 14 BİN LİRA SEVİYESİNDE

İç piyasada üre gübre fiyatlarının bölge ve firmalar arası değişmekle birlikte mevcut durumda 14 bin lira bandında bulunduğunu aktaran Yiğit, çiftçilerin bu fiyattan gübrelerini tedarik etmelerinin kendilerinin lehine olacağını kaydetti.