Nisan ayı döneminde ekimi yapılan şeker pancarı için çiftçiler söküm işlemlerine başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şeker pancarı alım fiyatını kota tamamlama primi dâhil ton başına Bin 855 lira olarak açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan, "çiftçilere zulmetmeyin" dedi

Geçtiğimiz yıl, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarında alım fiyatını ton başına Bin 400 lira olarak açıklamıştı. Üreticiler, şeker pancarının tohum maliyetinin bu yıl çok yüksek olduğunu ve mazot gibi girdi maliyetlerinin de arttığını belirterek yeni sezon için taban fiyatın en az 2 bin 700 TL (ton fiyatı) olması gerektiği söylemişti. Ancak 2023 yılında açıklanan rakam çiftçileri memnun etmedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Gelecek Partisi Ahmet Arslan, şunları söyledi;

Bu yıl açıklanan alım fiyatlarının geçen yıla göre sadece yüzde 27 arttırılması çiftçide hayal kırıklığı yaratmıştır. Son yıllarda iktidarın uyguladığı tarım politikası nedeniyle çiftçilerimiz toprağa küsmüştür. Bu yüzden Konya'da pancar ekimi ciddi oranda azalmıştır.

Gübre sektörünün duayen ismi Kadir Yiğit haftalık yazıları ile Tarımdan Haber’de! Gübre sektörünün duayen ismi Kadir Yiğit haftalık yazıları ile Tarımdan Haber’de!

Son bir yılda maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artan üreticimize yüzde 27’lik bir artışı müjde gibi vermek çiftçimizle alay etmektir. Gelecek Partisi olarak, İktidarın şeker pancarı alım fiyatını çiftçimizi zor durumda bırakmayacak şekilde yeniden gözden geçirmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz.

Çiftçinin girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda bu rakam en az 2 Bin 700 lira olmalıydı. Ama çiftçilerimiz büyük hayaller ile beklediği rakam başta Konya çiftçisi olmak üzere Türk çiftçisini memnun etmemiştir. Girdi maliyetleri ile uğraşan çiftçilerimiz bir de alım sezonunda fire sorunu ile karşılaşıyor. Bu sorun ise üreticinin mahsulünü adeta çöp ediyor. Konuyla ilgili yetkililer acilen çözüm üretmelidir."

Bu yıl ovada ciddi kuraklığın yaşandığını kaydeden Arslan, "Gelecek yıllarda 'Kur Korumalı Taban Fiyat' uygulamasına geçiş yapılmalıdır. Çiftçilerin girdi maliyetleri nasıl dolara bağlıysa ürettikleri ürününde kur karşısında değer kaybı yaşamaması gerekmektedir" dedi.