Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gıdada büyük skandal! Tarım ve Orman Bakanlığı, ekonomik krizle birlikte artan gıda fiyatlarına karşı hileli üretimle ilgili denetimleri yumuşattı.  Tarım ve Orman Bakanlığının pide, lahmacun, börek ve mantı gibi yiyeceklerin denetimleri ile ilgili olarak taşra teşkilatlarına gönderdiği talimat, gıdada hileli üretimle ilgili büyük bir skandalı gözler önüne serdi.

Gıdada hileli üretim yapan firmaları, taklit ve tağşiş listesini 16 aydır yayınlamayarak cesaretlendiren Tarım ve Orman Bakanlığı, 6 Haziran’da 81 il müdürlüğüne gönderdiği talimatla da pide, lahmacun, börek ve mantı gibi yiyeceklerde etikete aykırılıktan dolayı denetimlerden vazgeçildiğini duyurdu.

Ramazan'da at  eşek eti skandalı! Tarım Bakanlığı yakaladı ancak ifşa etmedi! Ramazan'da at eşek eti skandalı! Tarım Bakanlığı yakaladı ancak ifşa etmedi!

ETİKETİNDE KIRMIZI ET YAZAN ÜRÜNLERİN İÇERİĞİNDE SAKATAT VEYA TAVUK ETİ KULLANABİLECEK!

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün yeni talimatı ile birlikte artık pide, lahmacun, börek ve mantı gibi yiyeceklerin daha ucuza üretilebilmesi için kırmız et yerine sakatat veya tavuk eti kullanılabilecek. Vatandaş ise bu yemekleri kırmızı etten mi yoksa tavuk eti ile sakatat kullanılarak mı yapıldığını bilmeden yiyecek.

BAKANLIK VATANDAŞI ALDATAN HİLELİ ÜRETİMLERİ ÖNCE TAĞŞİŞ LİSTESİNDEN ÇIKARARAK CEZALARI HAFİFLETTİ!  

Gıda kodeksine göre bir ürünün içinde etikette belirlenen ürünün dışında başka bir ürün kullanmak tağşişe yani hileli üretime giriyordu.  Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşı aldatan bu tür üretimlere karşı firmalara ağır cezalar kesiyordu. Ancak artan hayat pahalılığına karşı pide, lahmacun, börek ve mantı gibi yemeklerde etikette beyan edilen üründen başka bir ürünün kullanılması önce tağşiş kapsamı dışına çıkarılarak, firmalara kesilen cezaları hafifletti.

HİLELİ ÜRETİM RESMEN PATLADI! BAKANLIK TAMAMEN DENETİM DIŞINA ÇIKARDI!

Tağşiş kapsamından çıkarılan hileli üretimler etikete aykırılık kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Ancak Bakanlığın hileli üretime karşı attığı bu geri adım, firmaları cesaretlendirdi. Yemek firmaları başta olmak üzere vatandaşın en çok tüketim yaptığı lokanta, cafe, restron ve dinlenme tesisleri gibi toplu tüketim yerlerinde, kırmızı etten yapıldığı beyan edilmesine rağmen pide, lahmacun, börek ve mantının içinde tavuk eti ve sakatat kullanımında patlama yaşandı. Yapılan denetimlerde etikete aykırılık cezalarının artması üzerine, Bakanlık 6 Haziran’da yeni bir karar daha alarak bu ürünlerde etikete aykırılık denetimlerini de kaldırdı.

FzUPYC0aYAAJNye

VATANDAŞI İSTEDİKLERİ GİBİ ALDATACAKLAR BAKANLIK GÖRMEYECEK!

Bakanlığın 6 Haziran’da aldığı yeni kararla, yemek firmaları, lokanta, restoran, cefe ve dinlenme tesisleri gibi toplu tüketim yerlerinde kırmızı etten yapılmış gibi gösterilip, tavuk eti veya sakatattan yapılmış yemekleri çok rahat satabilecekler. Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşı aldatan bu hileli üretimleri denetlemeyerek, görmezlikten gelecek.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİD EDEN BU KARARI KİM VERDİ?

Tarım ve Orman Bakanlığının gıda denetimlerine karşı güvenirliğini yerle yeksan eden, halk sağlığını tehdit eden ve güvenilir gıdaya ulaşmasını engelleyen bu karar, tam bir skandal olarak değerlendirilirken, ‘bu talimatı kim verdi?’ sorusu gündeme geldi.

FİRMALAR BAKANLIK ÜZERİNDE BU KADAR ETKİLİ Mİ? KİM BU FİRMALAR?

Bakanlığın, pide, lahmacun, börek ve mantı gibi yemeklerde hileli üretime karşı bu geri adımında firmalardan gelen yoğun şikayetlerin etkili olduğu belirtilirken, Bakanlığın kararlarında bu kadar etkili olan firma/firmalar merak ediliyor.

TARIM BAKANLIĞI SKANDALDA DİKKATLERİ BAŞKA YERE ÇEKMEK İÇİN DOMUZU ÖRNEK GÖSTERDİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada skandalın üstünü örtmek için dikkatleri başka yere çekmeye çalıştı. Bakanlık açıklamasında pide, lahmacun, börek ve mantı gibi yemeklerde vatandaşı aldatan hileli üretimin neden denetim kapsamı dışına bırakıldığına dair sağlıklı bir bilgi verilmeyerek, bu ürünlerde domuz ve tek tırnaklı denetimlerinin devam ettiğini belirtti. Ancak konuyla ilgili yapılan haberlerde domuz ve tek tırnaklı denetimlerinin kapsam dışı bırakıldığı belirtilmemesine rağmen Bakanlığın skandal kararda dikkatleri başka yere çekmeye çalışması manidar bulundu.

HİLELİ ÜRETİME GÖZ YUMULARAK HAYAT PAHALILIĞI GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR!

Tarım ve Orman Bakanlığının halk sağlığını tehdit eden hileli üretime karşı geri adım atmasında yaşanan ekonomik krizle birlikte hayat pahalılığı etkili oldu. Etikette beyan edilen ürünlerin kullanması bu ürünlerin daha pahalı satılmasına neden olacakken, hayat pahalılığını gizlemek için kırmızı etten yapılmış gibi gösterilen ürünlerde tavuk ve sakatatın kullanılmasına göz yumulmaya başlandı.

kirişçi

VAHİT KİRİŞÇİ HİLELİ ÜRETİM YAPAN FİRMALARI İFŞA ETMEYEREK TARİHE GEÇTİ!

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığının 6 Haziran tarihli skandal kararı, gıdada taklit ve tağşiş listesinin neden 16 aydır yayınlanmadığının acı gerçeğini ortaya koydu. Gıdada hileli üretime karşı önemli bir caydırıcılığı bulunan ve 3-4 ayda bir yayınlanması gereken taklit ve tağşiş listesi en son Mart 2022’de Bekir Pakdemirli döneminde yayınlanırken, bu tarihten sonra bir daha yayınlanmayarak halk sağlığını tehdit eden firmalara resmen göz yumuldu. 15 aylık Bakanlık yapan Vahit Kirişçi, taklit ve tağşiş listesini yayınlamayan, gıdada hileli üretim yapan, halk sağlığı ile oynayan firmaları koruyan Bakan olarak tarihe geçti.

İBRAHİM YUMAKLI HİLELİ ÜRETİM YAPAN FİRMALARI İFŞA EDEBİLECEK Mİ?

Hileli üretimde halk sağlığını tehdit eden firmalar ifşa edilmeyerek korunurken, yeni Bakan İbrahim Yumaklı’nın ise 16 aydır yayınlanmayan taklit ve tağşiş listesine karşı nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığından kamuoyuna gıda denetimlerine karşı göstermelik açıklamalar yapılarak sanki hileli üretim yapan firmalara göz açtırılmıyormuş gibi bir algı oluşturulurken, diğer taraftan taklit ve tağşiş listesinin yayınlanmaması yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.

HÜKÜMETE YAKIN BÜYÜK GIDA FİRMALARI MI ENGELLİYOR?

Tarım ve Orman Bakanlığının güvenilirliğini zedelemesine rağmen gıdada taklit ve tağşiş listesinin yayınlanmaması ağır iddiaları gündeme getiriyor. Hükümete yakın büyük gıda firmalarının gıdada taklit ve tağşiş listesinin yayınlanmasına engel olduğuna dair ağır iddialar, kamu vicdanını derinden yaralıyor.