ÖZEL HABER

TMO stoklarının, mevcut satış hızında 2-3 ay içinde tamamen eriyeceği belirtiliyor. Bu duruma, 2014 yılında yaşanan don olayı nedeniyle fındık rekoltesinin azlığı da eklenince, fındık yağlarının önümüzdeki günlerde rekor fiyatlara ulaşacağı kaydediliyor.

Fındık yağı fiyatları genelde zeytinyağı fiyatları ile paralel seviyede seyrederken iki önemli neden aradaki makasın açılmasına neden oldu. Önce 28-29 Mart 2014'te yaşanan don olayı fındık ağaçlarını vurdu. 1.1 milyon ton beklenen rekolte 400 bin tona düştü. Kabuklu fındığın kilosu 4.5 liradan satılırken 15 liraya çıktı. Bir diğer neden ise TMO'nun 2009 yılından beri kendi iş yerlerinde satışa sunduğu rafineri fındık yağı stoklarının bitmek üzere olması.

TMO stoklarında bulunan fındığın büyük bir bölümünü 2009 yılından beri rafineri fındık yağı haline getirerek satışa sunuyordu. TMO böylece fındık yağı fiyatlarının yükselmesini önlüyordu. Stokların bitmesi ile TMO'nun piyasadaki etkinliği de sona ermiş olacak.

Bu durum stokçuları harekete geçirdi. Stokçular ellerindeki fındık yağlarını piyasaya sürmemeye başladılar. Market zincirlerinin büyük bir bölümü artık toptancılardan fındık yağı temin edemiyor.

Uzmanlar hem rekoltenin az olması hem de TMO stoklarının erimesi nedeniyle fındık yağında aşırı bir fiyat artışı yaşanacağını belirtiyor.

2014 yılının son aylarında 40-45 liraya satılan 5 kg'lık fındık yağı yüzde 100 zamlanarak Aralık 2014'te 80-90 liraya çıkmıştı. Fındık yağı piyasasında tekel durumunda olan Çotanak yetkilileri bu durumu don nedeniyle yaşanan rekolte düşüklüğüne bağlamışlardı. O günlerde TMO satış büfelerinde 5 kg'lık fındık yağı 35 liradan satılıyordu. TMO, yılbaşından sonra 5 lira zam yaparak şimdilerde 5 kg'lık fındık yağını 40 liradan satıyor. TMO yetkilileri stoklarının ise 2-3 ay içerisinde biteceğini belirtiyor.