Tarım ve Orman Bakanlığı ucuz et kapsamında marketlerde satılan etlerde yüzde 20'nin üstünde yağ oranı tespit etti. Gıda Kodeksine aykırı satıştan dolayı aracı firmalara 1 milyon lira ceza kesildi. Bakanlığın, marketlere şartnameye aykırı et verdikleri tespit edilerek ceza kestiği aracı firmalarla yeniden sözleşme imzalamaya hazırlanması ise kamuoyunun tepkisini çekti.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ucuz ette haksız kazançtan dolayı aracı firmaların aradan çıkarılması beklenirken, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu kararından geri adım attığı ortaya çıktı. Sektörde bomba etkisi yapan iddiaya göre, ESK'dan aldığı eti marketlere vermeyerek piyasaya satan, marketlere ise şartnameye uygun et vermedikleri tespit edilen firmalarla yeniden sözleşme imzalanacak.


Ucuz ette aracı firmalar aradan çıkarılacak! Haber için tıklayın...


ESK ZARAR EDERKEN ARACI FİRMALAR KÖŞEYİ DÖNDÜ!

Ucuz et uygulaması kapsamında A101, BİM ve MİGROS'a Et ve Süt Kurumu (ESK) üzerinden et tedariki yapan 7 firma deyim yerinde ise köşeyi döndü. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tespitlerine göre son bir yıl içinde 20 bin tonun üstünde etin marketlere verilmeyip aracı firmalar tarafından piyasaya verildiği ortaya çıktı. Sadece bu satıştan ESK 160 milyon lira zarar ederken, 10 tane aracı firma ise en az 80 milyon lira haksız kazanç elde etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tespitlerine göre, aracı firmalar son bir yıl içinde ESK'dan aldıkları etlerden 20 bin tonunu marketlere vermeyerek piyasaya sattı. Sadece bu satıştan dolayı ESK 160 milyon lira zarar ederken, 7 tane aracı firma ise en az 80 milyon lira haksız kazanç elde etti. Vatandaşa ise kalitesiz et satıldı.

KALİTELİ ETİ KENDİLERİNE AYIRDILAR VATANDAŞA KALİTESİZ ETİ SATTIRDILAR!

ESK'dan alınan dana etini marketlere vermeyen firmalar, bunun yerine kendilerinin daha ucuz piyasadan aldıkları inek etini verdiler. Firmalar bu şekilde haksız kazanç elde ederken, vatandaşa da kalitesi etin satılmasına neden oldu.

BAKANLIK HİLELİ SATIŞI TESPİT ETTİ!

Kamuoyundan gelen tepkilerden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan etleri inceleme altına aldı. Yapılan incelemelerde de kıyma ve kuşbaşı etlerde yağ oranı yüzde 20'nin üstünde çıkarken, inek eti tespit edildi.

YAĞLI ETTEN DOLAYI ARACI FİRMALARA 1 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ!

Gıda Kodeksine aykırılıktan dolayı yağ oranı yüksek çıkan firmalara 1 milyon lira ceza kesilirken, inek eti tespit edilen firmalara yasal boşluktan dolayı bir yaptırım uygulanmadı.

ARACI FİRMALARIN ARADAN ÇIKARILMASI BEKLENİYORDU!

Firmaların şartnameye aykırı et vermelerinin tespit edilmesinden dolayı ESK, bu firmalara et vermeyi durdurdu. Alınan bir kararla da Şubat ayından itibaren aracı firmaların tamamen aradan çıkarılması bekleniyordu. Ancak ucuz etteki büyük rantı kaybetmek istemeyen aracı firmaların siyasi gücü baskın gelerek, yeniden sözleşme imzalanacağı ortaya çıktı.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı! Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı!

BÜYÜK RANTI KAYBETMEK İSTEMEYEN FİRMALAR BAKANLIĞA GERİ ADIM ATTIRDI!

Sektörün tepkisini çeken iddiaya göre, ESK sözleşmeye uymayarak marketlere hileli et verdiği tespit edilen firmalarla yeniden masaya oturarak, sözleşme imzalayacak. Aracı firmalarla yeni yapılacak sözleşme şartlarının ağırlaştırılacağı ileri sürülürken, bunun tepkileri hafifletmekten başka bir anlam taşımadığına işaret ediliyor. Diğer yandan aracı firmaların aradan çıkarılma kararında geri adım atılması, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın firmaların baskısına boyun eğdiği şeklinde eleştirilere neden oldu.