Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin sonucu açıkladı. Yapılan açıklamanın ardından piyasada başta çocuklarımız olmak üzere tüketicinin ne kadar büyük tehlike altında olduğu da ortaya çıktı.

DOMUZ ETİ KULLANIMI GİDEREK ARTIYOR!

TÜDEF: "Türkiye'de et ürünlerinde kaçak domuz eti kullanımı giderek artıyor. Son dört ayda 7 kuruluş daha domuz eti kullanırken yakalandı. Tüketici bilmeden domuz eti tüketiyor. Gıda da hile yapan kişi ve firmalara en az altı hapis cezası verilmesini istiyoruz. Para cezası sorunu çözmüyor.”

ÇOCUKLARIMIZ BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA 

Cinsel gücü arttıran bazı ilaçlar havanda dövülüp, gazozlara, çikolatalara, bitkisel çaylara ve macunlara katılıyor. Tam 29 ürün insan sağlığı ile oynuyor. Çocuklarımız büyük tehlike altında. Zeytinyağı ve ayçiçeği yağında hile yapan firmaların sayısı son dört ayda da hızla artış gösterdi. 82 firma zeytinyağına daha ucuz olan yağları karıştırıyor. 2 firma da ayçiçeği yağına ucuz yağlar karıştırmış”

“Et ve et ürünlerinde 105 firma kırmızı ete kanatlı eti karıştırırken, sucuk kavurma gibi et ürünleri üreten firmanın 21 tanesi at ve eşek eti kullanırken, 7 firmanın da domuz eti kullandığı tespit edildi. Son dört ayda domuz eti kullanımında geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir artış var. Tüketici bilmeden domuz eti yiyor.”

Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı son açıklamanın Ekim 2019 da yapıldığı hatırlatarak, gıda da hile yapan firmaların ve hile yapılan ürünlerin sayısında yıllık bazda büyük artışlar yaşandığını belirtti. Vargı, “Gıda da hile ve tağşiş ile halk sağlığı ile oynayan firmaların sayılarında yıllık bazda artışlar var. Örneğin geçtiğimiz dört ay içinde, 7 firma daha ürünlerine domuz eti kattığı için yakalandı. Yakalanmayan onlarca firma daha olduğu düşünüyoruz. Gıda hilekarlarına uygulanan para cezaları ne kadar artarsa artsın caydırıcı olmuyor, gıda da hile yapanlara hiçbir hafifletici neden olmaksızın en az 6 ay hapis cezası verilmesini istiyoruz. Gıda da onlarca kez hile yaptığı için yakalanan ve yeniden hile yapmaya devam eden insanlar var” diyerek şunları söyledi.

GIDA SAHTEKARLIĞINDA YENİ TEHLİKE: SİYAH ÇAYDA BOYA KÖFTEDE SOYA 

Yapılan son kontrollerde özellikle Karadeniz Bölgesinde üretilen 11 marka siyah çayda gıda boyası kullanıldığını belirten TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı “ kalitesiz çaylara gıda boyası atarak renk vermesini sağlıyorlar, köfte ve dönerde de soya kıyması kullanan firmaların sayısında büyük artış var. Yarım kilo soya kıymasına su katınca üç kiloya kadar şişiyor, ürünün üzerine de piyasada artık internetten de sipariş verilen tad arttırıcı MSG-ÇİN TUZU ( monosodyum glutamat) katılınca lezzeti artıyor. 7 kilo normal et kıyması ve yarım kilo soya kıyması ile 10 kilo et elde ediliyor. Piyasada ucuza köfte ve döner veren birçok işletmenin ucuz fiyatlarına rağmen lezzetinin de buradan geldiğini düşünüyoruz “

Cinsel gücü arttıran ilaç karıştırılan gazoz, çikolatalar nedeni ile çocuklar tehlike altında. Kuvvet macunu tükettiğini sanan yaşlılar yüksek tansiyon, kalp krizi ile acillere kaldırılıyor.

“Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı ürünlerin içeriğini inceledik, İçinde cinsel gücü arttırıcı ve zayıflatıcı ilaç etken maddesi olan 6 alkolsüz içecek, 23 bitkisel karışımlı macun olmak üzere 29 üründe cinsel gücü arttıran ilaç içeriği tespit ettik. Cinsel gücü artıran sildenafil, tadalafil gibi ilaçlar çikolata, enerji içecekleri ve meyveli gazozlara da konuluyor. Kalp ilaçları, şeker hastalığını önleyen ilaç etken maddeleri de yine çikolatalara konuluyor. Piyasada içinde subitramin bulunan, hem zayıflatan hem de cinsel gücü arttıran ilaç etken maddeleri olan sildenafil bulunan bitkisel karışımlar ve kapsüller var. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz tehlike altındadır. Yaşlılara kuvvet macunu olarak satılan bu ilaçların içine karıştırılan cinsel gücü arttıran ilaçlardan yaşlıların haberi yok. Kendilerine doğal macun doğanın mucizesi olarak satılan macunlardan iki kaşık alınca yüksek tansiyon kalp krizi gibi şikayetlerle acillere başvuruluyor. Bu yüzden tüketicilerin sağlığını hiçe sayan bu firmalara binlerle ifade edilen para cezaları yerine en az altı ay  hapis cezası verilmesini istiyoruz ”

SIVI YAĞDA 84 ET ÜRÜNLERİNDE 132 ÜRÜNDE HİLE 

Tüdef Genel Başkan Vekili Sinan Vargı “82 firma zeytinyağına daha ucuz olan yağları karıştırıyor. 2 firma da ayçiçeği yağına ucuz yağlar karıştırmış. Et ve et ürünlerinde 105 firma kırmızı ete kanatlı eti karıştırmış. Sucuk kavurma gibi et ürünleri üreten firmanın 21 tanesi at ve eşek eti kullanırken, 7 firmanın da domuz eti kullandığı tespit edildi. Son dört ayda domuz eti kullanımında geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir artış var. Tüketici bilmeden domuz eti yiyor”

4 AYDA 98 FİRMA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLEYE BAŞVURDU 

Tüdef Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, “ Son dört ayda 98 firma daha süt ve süt ürünlerinde hileye başvurdu.  Tereyağına bitkisel yağ, yoğurda jelatin, tulum peynirine nişasta, eritme peynirine bitkisel yağ katılması ile ilgili hile yapan firma sayısı 98 e ulaştı.“

PARA CEZASI CAYDIRICI DEĞİL EN AZ ALTI AY HAPİS CEZASI İSTİYORUZ

Gıda da hile yapan bazı firmaların insanı ölüme dahi götürecek hilelere başvurduğunu belirten Vargı, “ Cinsel gücü arttıran ilaç etken maddeleri ile gıda maddelerini karıştıran kişilerin insan sağlığı ile oynadığı ortada. Bu gazozları, çikolataları çocuklar bulup tükettiği zaman bu ilaçlar bu çocukları nasıl etkileyecek, yüksek tansiyon kalp krizi gibi vakalarda acile başvuran çocuklara hekimler gazoz içtiği için nasıl teşhis koyacak. Kuvvet macunu baharatlı karışım olarak yaşlılara satılan ürünlerden fazla tüketen yaşlılarımızın vefatı halinde kim sorumlu olacak. Biz bu yüzden bütün hileli gıda üreten firma ve kişilere karşı yıllardır verilen para cezalarının caydırıcı olmadığını düşünüyoruz. Onlarca kez aynı suçu işlediği için yakalanan insanlar var.  TÜDEF olarak en az altı ay paraya çevrilmeyen hapis cezası verilmesini istiyoruz.”