Bakanlık yetkilileri böyle bir çalışmanın olmadığını belirtirken, TMO modelinin uygulanmasının birçok üründe mümkün olmadığının altı çizildi. Bilindiği üzere gıda fiyatlarını denetleme ve gerekli tedbirleri almak üzere 'Tarım Komitesi' kurulmuştu. Komitenin kurulmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen çalışmalarla ilgili bugüne kadar bir bilgi verilmedi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre komitenin ilk toplantısını Nisan ayında yapacağı kaydedildi.

Özellikle kış aylarında meyve ve sebzeler başta olmak üzere tarımsal ürünler, üreticiden son tüketiciye gelene kadar ortalama altı kat zamlanıyor. Örneğin portakal 30 ile 50 kuruş arasında üreticiden alınıyor. Son tüketici 3 ile 6 lira arasında satılıyor.

Tüketicinin sabrını taşıran bu fiyat artışı, tepkiler üzerine hükümeti de harekete geçirmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 09 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete bir Genelge yayınlayarak "Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi"nin kurulduğunu açıklamıştı.

Genelge ile Komite, gıda ve tarım ürünlerinin, kısa ve uzun vadeli arz-talep, ihracat-ithalat ve üretim-tüketim değişimleri ile bu değişimlerin ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerini izleyecek, değerlendirecek ve gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunmak üzere görevlendirildi.

Ancak üzerinden 4 aya yakın süre geçmesine rağmen Komiteden bir ses çıkmazken, ilk toplantının Nisan ayında yapılacağı kaydedildi.

Üretici 50 kuruşa toptancıya satıyor, tüketici aynı ürünü hala 5-6 liraya manavdan alıyor. Durum böyle iken komitenin aylarca toplanmaması dikkat çekti.

Davutoğlu genelgede, "Komite, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında; Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye Bakanlıklarının Müsteşarları, Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı'nın katılımıyla oluşturuldu" demişti.