Gıda, Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimlere dikkat çekti. Denetimlerin tüm şeffaflığı ile komuyla paylaşılması için Bakanlık yetkililerine seslenen TMMOB üyeleri, sahte üretim yapan firmaların ardı arkasının kesilmediğinin altını çizdi.

DENETİMSİZ GIDALAR ARTIYOR

TMMOB Yönetim Kurulu, yayımladığı yazılı açıklamayla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimlere dikkat çekti. Yapılan açıklamaya göre, ülkemizde denetimsiz gıdaların ciddi boyutlara vardığı belirtiliyor. Son günlerde gıda mühendisleri eksikliklerinden dolayı firmalarda tehlikenin hat safhalara ulaştığının bildirildiği açıklamada, “Son günlerde basında sıkça rastladığımız haberler ülkemizde gıda denetimlerinde ciddi derecede zafiyetler olduğunu gözler önüne seriyor. Örneğin Gebze'de yediği ekmekteki jileti yutan bir vatandaşımız hastanelik olurken, Bakanlık açıklamalarında da tanık olduğumuz şekilde, sahte – zararlı üretim yapan firmaların ardı arkası kesilmiyor. Mühendislik bilgi ve birikiminden uzak üretim yapan işletmeler, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratmaktadır. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi, uzun vadede de toksik ve kanserojen etkiler oluşturabilmektedir. Bilinmelidir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusunu oluşturacaktır" ifadelerine yer verildi.

GEREKLİ ÖZEN GÖSTERİLMİYOR

Bakanlık tarafından yapılan denetimlerin şeffaf olmadığının belirtildiği açıklamanın devamın da ise, şu ifadeler kaydedildi: “İlgili Meslek Odaları olarak yıllardır resmi denetim sonuçlarının açıklanması gerektiğini savunduk. Şimdi Bakanlık denetim sonuçlarını açıklıyor gibi görünmekle birlikte açıklama biçimi; paylaşılması gereken bilgileri içermekten ve bu konunun gerektirdiği özeni göstermekten çok uzaktır. 'Risk İletişiminin Sağlanması' ve 'Şeffaflık' bir kez daha lafta kalmıştır. Gıda ile ilgili risklerin paylaşılmasını ve tüketicilerin şeffaf bir biçimde yapılan tüm iş ve işlemlerden haberdar olmasını sağlamak; bu konuda gereken hukuki zemini hazırlamak Bakanlığın temel görevlerinden olmalıdır."