SADETTİN İNAN

Ana sınıfı dahil olmak üzere resmi ve özel okullarda uygulama sınıfı ve ilkokul öğrencilerine süt içme alışkanlığı kazandırmak, bu sayede yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklemek amacıyla 2011-2012 eğitim öğretim yılında başlatılan okul sütü programı 7 yıldır aralıksız uygulanıyordu. Okul sütü programı kapsamında eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Türkiye genelinde yaklaşık 35 bin okulda 7 milyon öğrenciye 250 ile 300 milyon arasında kutu süt dağıtılıyordu.

HÜKÜMET TARAFINDAN ÖNEMSENEN BİR PROJEYDİ

Okul sütü programının amacı hükümet tarafından şu şekilde belirlenmişti; “Okul Sütü Programı”, Hükümetimizin gıda ve sağlık politikalarının en önemli ayağını oluşturan “Toplum sağlığının korunması ve iyileştirilmesi” hedeflerine ulaşmakta, kapsamı itibariyle en geniş kitleye erişim sağlayan ilk ve tek uygulamadır.

Ülkemizde toplumun tüm kesimlerinden destek gören “Okul Sütü Programı” ile çocuklarımızın sağlığına verilen katkı, ülkemizin sağlıklı geleceğine de yapılan en büyük yatırımdır.

7 farklı coğrafi bölgede, sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıklardan kaynaklanan yaşam tarzları, bireylerin beslenme alışkanlıklarını da küçük yaşlardan itibaren şekillendirmektedir. Özellikle vitamin ve mineral yetersizliğinden kaynaklanan birçok sağlık sorununun önüne geçilmesinde, “Okul Sütü Programı” önemli bir rol oynamaktadır.

İstikbalimiz olan çocuklarımıza, dolayısıyla geleceğimize en büyük yatırım anlamı taşıyan Okul Sütü Programı'nın uygulanmasının önemi, ülkemizde binlerce çocuğun ailelerinin sosyo-ekonomik durumları nedeniyle hiç süt içemediği göz önünde tutulduğunda daha iyi anlaşılacaktır.

Okul Sütü

– Özellikle vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanan sağlık sorunlarının önüne geçilebilmesini destekler.

– İleriki yaşlarda tüketim alışkanlığı kazandırır.

– Çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlar.

– E-Okul programı ile çocuklarımızın hem zihinsel hem de bedensel gelişim düzeylerini ölçme ve izlemeyi sağlayarak, geleceğe dair sağlık politikalarının geliştirilmesine kaynaklık eder.

Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttükleri okul sütü programı, bu yıl sessiz sedasız uygulamadan kaldırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, uygulamanın neden kaldırıldığına dair hiçbir açıklama yapmazken konuyla ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir bilgi verilmediği ifade ediliyor.

TARIMDANHABER