Kırmızı Et Üreticileri Birliği Antalya Şube Başkanı İlhan Ayhan, yaşanan krizle birlikte üreticinin önünü göremediğini belirterek, sadece Antalya'da son iki ayda 60 üreticinin hayvanlarını kestirip üretimden çekildiğini belirtti. Üreticinin aldığı hayvanı ne kadara satacağını bilmediğini, bunun da sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Ayhan, “Üretici et fiyatı düşecek mi yükselecek mi beslemek için hayvan alıp almama konusunda tedirgin" dedi.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Antalya Şube Başkanı İlhan Ayhan, Antalya Ekspres'den Deniz Topkaya'ya verdiği röportajda, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

BÜTÜN GİRDİ FİYATLARI ARTTI

Döviz kurlarında yaşanan aşırı dalgalanmadan dolayı üreticinin maliyetinin iki katına çıktığını ifade eden Ayhan, “Geçen sene 50 liraya almış olduğumuz yem bu sene 75 lira oldu. Geçen yıl samanı 40 kuruşa alıyorduk, bu sene 60 kuruşa alıyoruz. Arpayı 80 kuruşa alıyorduk, bu sene 1 lira 30 kuruşa alıyoruz. Yalnızca yem değil, elektrik, mazot gibi giderlerin de yüksek olması üreticiyi sıkıntıya sokuyor" diye konuştu.

ÜRETİCİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Girdi maliyetlerindeki artışın yanında üreticinin önünü de göremediğini vurgulayan Ayhan, bundan dolayı son iki ayda Antalya'da 60 üreticinin hayvanını kestirip üretimden çekildiğine dikkat çekti. Ayhan, şunları kaydetti: “Sadece Antalya değil Türkiye genelinde durum bu şekilde. 2019 yılı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticinin şartlarını iyileştirme anlamında bir düzenleme yapılmazsa durum daha da vahim olacak. Ve Antalya özelinde 2019 yılı içerisinde şartlar üretimden çekilen üretici sayısının 120'ye çıkacağını düşünüyorum. Üretici üretimden çekilirse ithala bağımlı bir ülke oluruz. Zaten gençlerimize üreticilik yaptıramıyoruz. Bu şekilde de üretim bitme noktasına gelir"

KIRMIZI ETTE TEHLİKE ÇEMBERİ OLUŞMAYA BAŞLADI

Kırmızı ette tehlike çemberi oluşmaya başladığını ifade eden Ayhan, “Kırmızı et üreticileri ciddi zarar ediyor. Devletimizin eğer yaşanan bu sıkıntıya acil müdahale etmezse ağustos ve eylül ayında et fiyatlarında aşırı yükselme ve kırmızı et sıkıntısı yaşanacak. Devletimizin üreticinin üretimde kullandığı yem mazot gibi girdilerde kargas et fiyatlarında üreticinin zarar etmemesi ve üretimden çekilmemesi için acil önlem alması gerekiyor" dedi.

TARIMDANHABER