Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Mevsim itibarıyla yeni hasat edilen ürünlerin piyasaya arz edildiği ve bolluk dönemi olarak nitelenen bir dönemde görülen bu artış, önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunun daha fazla yükseleceğinin habercisi oldu." dedi. Enflasyon rakamlarını değerlendiren Yetkin, “Gıda ve alkolsüz içecekler de yıllık yüzde 8,69 ile genel ortalamanın üzerinde bir artış gösterdi." dedi.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun verilerine göre dünya gıda fiyatları ortalamasının 2015 yılının ortalarında son beş yılın en düşük seviyesine indiğini belirten Yetkin, “Dünyada gıda fiyatlarının düştüğü koşullarda ülkemizde bu ölçüde yakıcı bir biçimde zamlanması, tarım ürünlerinin üretimindeki yetersizliğe ve bu ürünlerin fiyatlarının bağlansa da bu doğru değil." dedi. İklim koşulları fiyat artışlarında etkili olsa da bu yıl elverişli giden iklim koşullarında bile hemen her ürünün rekoltesi artarken üretici fiyatlarının düşüşe geçmesi gerekirken yerinde saydığını belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin, gıda fiyatlarındaki aşırı artışı, yüksek aracı kârlarına ve girdilerin önemli bir bölümünün ithal edilmesine bağladı. Yetkin, “Ülkemizde gıda fiyatlarındaki aşırı artışın birkaç nedeni vardır. Bunlardan birincisi yüksek aracı kârlarıdır. Birçok üründe üretici fiyatları ile tüketici fiyatları, yani tarla ile market arasındaki fiyat farkları inanılmaz boyutlardadır. Bu fark çoğu zaman yüzde 100'ün üzerinde olmakta, yüzde 300'e kadar çıkmaktadır. Bir diğer neden girdi fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olmasıdır. Özellikle girdilerin önemli bir bölümünün ithal edilmesi TL'nin değer kaybettiği dönemde maliyetlerin büyük ölçüde artmasına neden olmaktadır. Ülkemizde tarım ürünleri ithalatının giderek artması sonucu ithal tarım ürünleri de aşırı ölçüde pahalanmaktadır." diye konuştu. Gıda enflasyonunun altında yatan nedenler doğru bir biçimde analiz edilmediği sürece vatandaşın yeterli beslenmesinin daha da zor hale geleceğini belirten Yetkin, hileli gıda sektörünün ve ucuz sözde gıda'ların daha çok can yakacağını ifade etti.

ZAMAN / EKONOMİ SERVİSİ