Gıda fiyatları dünyada düşerken Türkiye'de yükselmeye devam ediyor. Dünya piyasalarında şubat ayındaki düşüş ile birlikte Dünya gıda fiyatları, son 4.5 yılın en düşük düzeyine geriledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi, Şubat ayında yüzde 1.0 düşüşle 179.4 puana geriledi. Böylece, endeksteki yıllık düşüş de yüzde 14,0'ü buldu. FAO'dan yapılan açıklamada, Küresel gıda fiyatlarının 2010 Temmuz ayından bu yana en düşük düzeyde olduğu vurgulanarak "Tahıl ve et ve özelikle de şeker fiyatları gerilerken, süt ve bitkisel yağ fiyatları yükseldi" denildi.

FAO Tahıl Fiyatları Endeksi, buğday fiyatlarının öncülüğünde Şubat'ta yüzde 3.2 düşüşle 171.7 puana geriledi. Tahıl grubundaki pirincin fiyatlarında önemli bir değişiklik yaşanmazken, kokulu pirinç fiyatlarında hızlı artış oldu.

Küresel gıda fiyatlarında Şubat'ta en yüksek düşüş şekerde gerçekleşti. FAO Şeker Fiyatları Endeksi yüzde 4.9 düşüşle 207.1 puan düzeyine geriledi. Gerilemede, Brezilya'da son dönemdeki yağışlara bağlı olarak olumlu giden iklim koşullarının rekolteyi yükselteceği beklentileri ve Hindistan'ın ihracatı destekleyeceğine ilişkin açıklamaları etkili oldu.

FAO uzmanlarına göre bu düşüşte ana etkinler arasında güçlü üretim koşulları ve doların güç kazanması yer alıyor. Ayrıca uzmanlar dünya gıda fiyatlarındaki düşüşün devam edileceği de düşündüklerini belirtiler.

Türkiye'de ise Yukarı Gidiyor

Türkiye'de ise 2005'ten sonra hızla daralan tarım arazilerinin üzerine 2007 ve 2014'te yoğun etkisi görülen don, sel, fırtına ve kuraklık gibi iklimsel değişimler tarım ürünlerinde rekolteyi düşürdü, gıda fiyatları, ona bağlı olarak da enflasyon arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) gıda ve alkolsüz ürünlerde on iki aylık ortalama yüzde 12.62 oldu. Ocak ve şubatta gıda fiyatları artışı yüzde 6.19 oldu. 12 ay ortalamasında gıda fiyatları artışı yüzde 12.91 oranında. Böylece dünyada gıda fiyatlarında düşme eğilimi görülürken Türkiye'de gıda fiyatları en çok artan ürünler listesinde lokanta ve otellerden sonra ikinci sırada yer aldı.