Gazlı içecek ve meyve sularının, içerdikleri doğal olmayan katkı maddeleri nedeniyle, bağımlılık yaratarak sağlığımızı olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz. Gazlı içecek ve meyve suları antioksidan, boya, aroma ve tatlandırıcı gibi katkı maddeleri içeriyor. Karbondioksit özelliği kazanması için su, meşrubat şurubu ve karbondioksit ile karıştırılıyor. İçecek böylece içilirken kabarcıklı etki uyandıran bir duruma geliyor. Tüm bu karışımlar içildikçe daha fazla tüketme isteği uyandırıyor, bağımlılık yaratıyor.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar doğal olmayan, hem de sentetik olan bir içeceğin aşırı tüketiminin sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıyor. Meyve suyu yerine, meyvenin kendisini tüketmenin daha sağlıklı olduğuna dikkat çekiyorlar. Meyve tüketildiğinde sindirim sistemimizden düzenli emiliyor ve vücudumuza daha fazla yarar sağlıyor. Meyve suyu ya da şekerli içecekler gibi kan şekerini ani yükseltmiyor. Ani insülin salgılanmasına neden olmuyor. Marketlerde satılan meyve sularında, meyve özünün yanı sıra oranları değişen sofra şekeri, fruktoz şurubu gibi katkı maddeleri de bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), içecekler konusunda, özellikle de kafeinli enerji içecekleriyle ilgili çalışmalar yapıyor ve bu içeceklerin halk sağlığını olumsuz etkilediğini yayınladıkları raporlarda belirtiyorlar.