Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından finanse edilen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında; Çamoluk ilçesinde daha önce 'Coğrafi İşaret Tescili' yapılan Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi ve Siyez bulgurunun markalaşması içi önemli bir adım atıldı.

2017-2018 üretim sezonunda tohumluk dağıtımı yapılarak, bölgede ilk defa ekilen Siyez Buğdayından elde edilen gelir, yöre ekonomisine önemli katkı sağladığı görülüyor.

Çiftçiler tarafından ilgiyle karşılanan projenin ilk aşaması olan Çamoluk kuru fasulyesi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve Siyez buğdayı üretimi başarıyla gerçekleştirildi.

Projenin 2. aşaması olarak planlanan ve elde edilen bu ürünlerin paketlenerek, marka ve katma değerlerinin arttırılması çalışması kapsamında; Çamoluk'ta toplam değeri 550 bin lira olan 'Kuru Fasulye ve Siyez Bulguru tam otomatik paketleme tesisi' kurularak, hizmete açıldı.

Çamoluk şeker kuru fasulyesi, kendine özgü tat ve aromasıyla ayrıca 15 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi ile bölge halkı ve gurbetçiler tarafından yoğun talep görüyor.

Siyez buğdayı ise yeryüzündeki ilk buğday türüdür ve kendine has özellikleri var. Günümüzde üretilen buğdaya göre daha yağlıdır, lutein oranı çok fazladır. Diğer türlere göre lif açısından daha zengin ve glisemik indeksi daha düşüktür. Bugün Siyez buğdayından üretilen un ve bulgur çok talep görüyor.

TARIMDANHABER