Yeni Şafak gazetesinden Arzu Kurum ve Sezen Aydoğan'ın haberine göre, dünyadaki gıda israfı her geçen gün artarken 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyar olacağı tahmin ediliyor. Nüfusu beslemek için ise gıda üretiminin yüzde 60-70 artması gerekiyor. Türkiye'de sofralara gelene kadar gerçekleşen sebzede toplam kayıp, yılda 2,4 milyon tonken, meyvede ise 880 bin ton. Günde 4,9 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bu israfın ülkemize ekonomik kaybı ise 214 milyar lira. Bu para ile 171 bin okul yada 11 bin hastane yapılabileceği kaydediliyor.

11 BİN HASTANE YA DA 171 BİN OKUL YAPILABİLİRDİ

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın verilerine göre ülkemizde yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. İsraf sonucunda yaşanan bu ekonomik kayıp ile Türkiye yılda; toplam 2 milyon 739 bin derslikli 171 bin okulu, toplam 3 milyon 379 bin yataklı 11 bin 263 hastaneyi veya 68 milyon vatandaşa yıllık 3bin 147 lira sürekli 'vatandaşlık geliri' verilmesi kadar kaynağını israf ettiği kaydedildi. Türkiye'de özellikle lüks restaurantlar ve herşey dahil otellerde gıda israfının faturası artıyor.

100 KİLONUN ÜZERİNDE ET TÜKETİLMEDEN ATILIYOR

İstanbul'un lüks semtlerinde bir et lokantasında minumum günlük 100 kilonun üzerinde et, bir başka lüks restauranta ise minumum 50 kilonun üzerinde makarna ve ekmek çöpe gidiyor. İstanbul genelinde 20 bin civarında lokantanın olduğunu belirten Istanbul lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı, “Lokantalarda tencerede ve tabakta fazla kalan gıda var. Her bir lokantada 100 lira üzerinden 2 milyon liralık israf olsa ayda 240 milyon liraya tekabül eder” dedi.

HER ŞEY DAHİL OTELLERDE İSRAF 5 KAT

Sayit Karabağlı, Türkiye'de israfın büyük bir kısmının herşey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Her şey dahil otellerde lokantaların beş katı israf yapılıyor. Sunulan açık büfelerde turist, tabaklarını dolduruyor ama bunları yiyemediği için yarıdan fazlası masada kalıyor. Her şey dahil bizim kültürümüze göre değil. Bizde bu durumun bir düzene konulması lazım. Bu konuda insanları bilinçlendirmek lazım. Tüketici bilinci gerekiyor, işletme bilinci gerekiyor.”

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERİYOR

Dünya Gıda Örgütü (FAO), ülkemizde ekmek israfına yönelik yapılan kampanyayı dünyada israf konusundaki çalışmalara katkıda bulunan “Örnek Uygulama” olarak gösterdi. Türkiye'nin bu konudaki deneyimleri Uluslararası platformda düzenlenen FAO, IFAD, D-8, G-20 gibi toplantılarda paylaşıldığı kaydedildi. Ülkemizde yürütülen israfı önleyici çalışmalar, uluslararası toplumlar tarafından da takdirle karşılanıyor.

842 MİLYON YETERSİZ BESLENİYOR

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO)'nun 2014 Raporu'nda her yıl 1,3 milyar ton gıda israf edilirken bu israfın yarısı 900 bin aç insanı doyurmaya yetiyor. Dünyada yaklaşık 842 milyon insan kronik olarak yetersiz besleniyor. Her gün 5 yaşın altındaki 20 bin çocuk açlık ya da yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybediyor.

FRANSA İSRAFI YASAKLADI

Avrupa yılda 22 milyon ton yiyeceği çöpe atıyor. Fransa hükümeti yaşanan bu israfı önlemek adına gıda maddelerinin çöpe atılmasını yasakladı. Karar gereğince son kullanma tarihi geçen gıda mamüllerinin hibe edilmesi ya da yeniden değerlendirilmesi mecburi. Satılmayan gıda maddeleri, ihtiyaç sahiplerine hibe ediliyor.