Tarımcı /Dünyada Tarım / Kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle giderek artan zorluklarla karşı karşıya kalan Fas, geçtiğimiz günlerde Zagora bölgesinde karpuz ekimini kısıtlama yönünde önemli bir karar aldı. 

-Fas, deniz suyunun, tuzdan arındırılması konusunda önemli yatırımlar yapıyor.

-Fas’ta deprem, kuru olan bazı su kaynaklarını canlandırıyor.

Bu bölge karpuz üretiminde önemlidir.

Bölge Valisi aldığı kararla, devam eden kıtlıklar nedeniyle su kaynakları üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor.

Tedbir, karpuz ekimi için izin verilen maksimum alanın bir hektarla sınırlandırılmasını içeriyor. 

Bu karar özellikle içme suyu pompalama sahalarına yakın alanlarla ilgilidir. 

Tarım için stratejik bir alan olan Drâa Nehri'nin kıyıları, sulama için kullanılan su miktarının kontrol edilmesinden sorumlu gözetim komitelerinin kurulmasıyla, özel ilgi konusudur.

Kuraklığın sürekli tekrarlanan bir sorun olduğu Fas'ta, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre 2022 yılı olağanüstü sıcak hava koşullarıyla son 40 yılın en sıcak dönemi oldu. Aynı yılın yazında barajların doluluk oranının yalnızca %28'e ulaşması su mevcudiyetine ilişkin endişeleri daha da artırdı.

Fas bu zorluklara önlem almak için, deniz suyunun tuzdan arındırılması konusunda önemli yatırımlar yapıyor. Bu strateji ile Fas, tuzdan arındırma alanında Afrika lideridir. Fas, artan talebi karşılamak ve su güvenliğini sağlamak için yılda bir milyar metreküp suyu tuzdan arındırmayı hedefliyor.

Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor... Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor...

Fas’taki büyük depremin, ülkenin bazı bölgelerinde yıllardır kuru olan su kaynaklarını yeniden canlandırarak paradoksal bir etki yarattığı görüldü.

Ait Sial bölgesinde yer alan ve yirmi yıl süren kuraklığın ardından yeniden önemli bir akış elde eden ve böylece doğal afetler ile su kaynakları arasındaki etkileşimin karmaşıklığını vurgulayan Imazhirni vadisidir.