FAO tahminlerine göre, 2023 yılında küresel gıda ithalat harcamaları 2 trilyon ABD dolarına ulaşacak. Geçen yıla göre yaklaşık 35,3 milyar ABD doları fazladır. Bir başka deyişle 2022 yılına göre %1,8 daha yüksek olacaktır.

FAO’nun raporu, temel gıdaların üretimi, ticareti, kullanımı ve stoklarına ilişkin güncellenmiş tahminleri içeriyor.

Türkiye, Rusya'ya gerekli miktarda yumurta gönderecek! Türkiye, Rusya'ya gerekli miktarda yumurta gönderecek!

Temel gıdaların çoğunun üretim görünümü olumlu bulunuyor. Ancak aşırı hava olayları, artan jeopolitik gerilimler ve ani politika değişiklikleri küresel üretim sistemleri için risk oluşturuyor. Hassas arz ve talep dengesini bozabilir. Ticaret ve küresel gıda güvenliği görünümünü kötüleştirebilir.

FAO’ nun açıklamasına devam edelim.

ABD ve Brezilya'da ekimlerin artması nedeniyle küresel mısır üretiminin önemli ölçüde artacağı öngörülüyor. İri taneli tahıl ve pirinç ticaretinin 2023/24'te düşmesi bekleniyor. 

Sıvı ve katı yağlarda dünya ticaretinin de hafif bir düşüş göstermesi bekleniyor. Ama dünya üretimi ve tüketiminin artması bekleniyor. 

FAO tahminlerine göre gelecek yıl şeker, süt ürünleri, et ve balık ticareti de azalacak.

*Kötü haber ise düşük gelirli ülkelerin toplam gıda ithalat harcamalarında yüzde 11'lik bir azalma görmesi bekleniyor.

Toplam ithalat harcamalarındaki artışın meyve ve sebzelerin yanı sıra içecek ve şekerden kaynaklanıyor. İthalat yapan ülkelerin ortak özellikleri bellidir. Bunlar orta gelirin üstünde ve yüksek gelirli ülkelerdir.