Samsunda Kızılırmak Deltasında Manda Salım Festivali yapıldı. Festivale Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediye Başkanlığı, Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve vatandaşlar katıldı.

Katılımcıların konuşmalarının ardından yapılan yarışmalarda anaç manda dalında ve malak dalında ödül töreni düzenlendi.

MANDA SAYISI ÇOK AZALDI

Festival açılışında konuşma yapan Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, " son yıllarda manda sayımız hızla azalmaya başlayarak 2 milyon baş mandadan 120 bin gibi bir rakama düşmüştür. Bu yüzden Bakanlığımız Anadolu mandasının ıslah edilerek sayısının arttırılması için halk elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesini hazırlayarak bu projenin Manda Yetiştiricileri Birlikleri vasıtasıyla uygulanacağı şartından dolayı manda yetiştiricileri birlikleri kurmaya başlamıştır. Bugün itibari ile 24 ilde Manda Yetiştiricileri Birliği kurulu olup halen 16 İlde halk elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi yürütülmektedir. Bu yıl içerisinde de 3 İlimiz de daha bu proje uygulanmaya başlanacaktır. Dünyada manda sayısı her geçen gün artmaktadır. 1982 yılında 128 milyon olan dünya manda sayısı 2005 yılında 173 milyona ulaşmıştır. Ancak Türkiye'de 1980-2011 yılları arasında manda sayısı yüzde 91,9 azalmıştır" dedi.

DİKKATİ DELTAYA ÇEKMEK İSTİYORUZ

Festivalin amacının deltayı tanıtmak olduğunu ifade eden Bafra Kaymakamı Halis Arslan, "İlk olmanın vermiş olduğu zorluklar, sıkıntılar vardır ama ilk olmanın şerefi ve onuru da vardır. Bu onuru bizlere yaşatanları tebrik ediyorum. Bütün mesele buradaki güzel topluluğun ve İlçemizdeki insanların dikkatini deltaya çekmektir. Bu festivalin esas amaçlarından biride bu deltaya ve kuş cennetine odaklanmak ve buraya insanların dikkatini çekmektir" diye konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir GÜVEN, " Samsun Türkiye'nin en fazla manda sayısına sahip bir İl olması, bu üstünlüğün devamının sağlanması, bölgenin ve özellikle deltanın tanıtımı açısından ilk defa yapılan bu festivalin devam etmesi bölgemiz açısından yararlı olacaktır" dedi.

Bafra Kaymakamı Halis ARSLAN, Bafra Belediye Başkanı Zihni ŞAHİN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Kadir GÜVEN'in ve diğer katılımcıların konuşmalarının ardından yapılan yarışmalarda anaç manda dalında ve malak dalında ödül töreni düzenlendi.

Bafralı yetiştiricilerin yarıştığı ağalığı ise 10.000 TL. ile Doğanca Beldesinden Ahmet TAŞ kazanarak ilk defa düzenlenen festivalde Manda Ağası seçildi. Katılımcılara plaket takdiminin ardından konser ve verilen ikram ile festival sona erdi.