Bu yıl birincisi düzenlenen 'Yer Fıstığı Hasat Şenliği' açılış töreninde konuşan Vali Mahmut Demirtaş “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca 2015 yılında üreticilerimize yapılan destekleme tutarı 283 milyon TL'dir. 2002 ve 2015 yılları arasında ise bu rakam 2 milyar 400 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Devletimiz, Hükümetimiz, Tarım Bakanlığımız ve Valiliğimiz, üreticilerimizin daima yanlarında olacaktır" dedi.

Üretim Miktarı 88 Bin Ton

Yerfıstığının Adana ve bölgesinde üretim oranı yüksekliğinin sevindirici boyuta olduğunu vurgulayan Vali Demirtaş, “2015 TUİK verilerine göre 377 bin dekarlık alanda 147 bin ton yerfıstığı üretimi gerçekleşen ülkemizde, ilimiz Türkiye yerfıstığı üretiminin yaklaşık olarak yüzde 60'ını karşılamaktadır. Yine 2015 yılı TUİK verilerine göre Adana yerfıstığı üretim alanları 215 bin dekar olup, üretim miktarımız ise 88 bin ton dur. 2016 yılı ekiliş alanlarımız tahmini olarak toplam 240 bin dekar olup üretim miktarı ise toplam 98 bin tondur. İlimizde rekor seviyede üretilen yer fıstığının yerel ve ulusal bazda tanıtımının yapılarak, üretim değerinin arttırılması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Adana Yer Fıstığında İlk Sırada

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, “İlimiz yer fıstığı üretiminde yıllardır Türkiye birinci durumundadır. Üreticiye en fazla gelir sağlayan ürünlerin başında olması hasebiyle de üretim alanları her geçen gün artmaktadır. Ancak üretilen fıstıklar daha çok çerez olarak tüketilmekte, ilimizde ürünün işlenmesine yönelik sanayisi bulunmadığından dolayı da ürün başka illerde değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Daha çok çerez olarak tüketilen yer fıstığı tohumunda yağ oranının çok yüksek olması birçok yağlı tohumlar arasında bitkisel yağ üretimi bakımından önemli bir yer almasını sağlar. Yer fıstığı tohumundan yağ elde edildikten sonra arta kalan küspe üstün bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesinden sağlanan proteinin besin değeri yüksek olduğundan çeşitli çocuk mamalarının hazırlanmasında ve proteince yeterli olmayan gıda maddelerinin protein değerinin yükseltilmesinde yararlanılır. Yer fıstığı çeşitli tatlı ve şekerlemelerin içinde veya üzerinde de kullanılmaktadır.''dedi.

En Kaliteli Yer Fıstığı

Tekin, ''Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen 'Adana Yerfıstığı Hasat Şenliği'nde hedefimiz Türkiye de en çok ilimizde üretimi yapılan, ürün işlenme alanı ve kapasitesi yüksek olan yer fıstığının yerel ve ulusal basında tanıtımını yapılarak üretim değerini arttırmaktır. Ayrıca etkinliğimizde üretimi teşvik etmek amacıyla da çiftçilerimiz arasında en kaliteli yerfıstığı üreten üretici yarışması düzenledik. Bu etkinliği düzenlememizde bizlere destek bütün çiftçilerimize, firmalarımıza da teşekkür ederiz.''dedi.