Macaristan’dan yapılacak 5 bin kasaplık sığır ithalatı, yerli üretim açısından acı bir tabloyu da gözler önüne serdi. Et ve Süt Kurumu, yerli besici Hasan’ın birinci kalite sığırını 116 liradan alırken, Macaristanlı Hans’ın sığırını ise 120 liradan ithal edecek. Yerli üreticiye verilmeyen kesim fiyatının, et regülasyonu kapsamında Macaristanlı üreticiye verilmesi, yerli üretimi desteklemek için kurulan ESK’nın kime hizmet ettiğini ortaya koydu. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’de kesilecek hayvan kalmamasından dolayı satış mağazalarına koyacak et bulamayan Et ve Süt Kurumu (ESK) yine çareyi ithalatta buldu. ESK’nın Macaristan’dan ithalatını yapacağı 5 bin kasaplık hayvandan ilk parti önceki gün Edirne’ye geldi. ESK, Edirne’de kestireceği 5 bin kasaplık hayvanın etini öncelikli olarak kendi satış mağazalarında ve Tarım Kredi Marketlerde satılacak.

SIĞIR İTHALATINDA YERLİ ÜRETİCİYİ ÜZEN HESAP!

Et fiyatlarına 1 milyar dolarlık ithalatta çözüm olmadı! ESK’nın kamuoyundan gizlenen ithalat bilgileri ortaya çıktı! Et fiyatlarına 1 milyar dolarlık ithalatta çözüm olmadı! ESK’nın kamuoyundan gizlenen ithalat bilgileri ortaya çıktı!

ESK, Macaristan’dan 5 bin kasaplık hayvanı ortalama 3.30 Euro’dan ithal edecek. İthal edilecek kasaplık hayvanın asgari 600 kg canlı ağırlık üzerinden hesap edildiğinde, birinci kalite yüzde 57 randıman hesabıyla Türkiye’ye karkas kesim fiyatı 118 liraya mal olacak.

İthal edilen 5 bin kasaplık hayvanın tamamında yüzde 57 randımanı yakalamak mümkün olmayacağı için ortalama yüzde 55 randıman üzerinden hesap edildiğinde, ithal hayvanların karkas kesim fiyatı bu sefer 122 liraya çıkıyor. Ortalama randıman hesabına göre ESK, ithal kasaplık hayvanlara bugünkü kur üzerinden karkas kesim fiyatı olarak en düşük 120 lira ödeyecek. 

ESK, yerli besiciden aldığı birinci kalite 57 randımanlı sığırları 116 liradan keserken, Macaristan’dan ithal edilen kasaplık sığırlara karkas kesim fiyatı olarak 120 lira ödeyecek olması, yerli üreticiye nasıl bir darbe vurulduğunu gözler önüne seriyor.

İTHALATI YAPACAK FİRMALAR KAMUOYUNA AÇIKLANMADI!

Et ve Süt Kurumu, ithalat fiyatının ortaya çıkmaması için ithalatı yapacak firmaları ve yapılan sözleşmeleri kamuoyuna açıklamadı. Milli Gazete’nin ulaştığı bilgilere göre ESK, Macaristan’dan 3 ayrı firma ile sözleşme yaparken, bu firmalarla yapılan sözleşmeler de ihalesiz bir şekilde Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesi kapsamında pazarlık usulüyle yapıldı.

İTHALAT FİYATI YERLİ BESİCİDEN SAKLANIYOR!

5 bin kasaplık sığırı ithal edecek 3 firma ile farklı fiyatlar üzerinden sözleşme yapılırken, 3 firmanın ortalama ithalat fiyatı ise 3.30 Euro olarak belirlendi. Ortalama 3.30 Euro ithalat fiyatı üzerinden bir hesap yapıldığında ESK’nın 5 bin kasaplık hayvanı, yerli üreticiye karşı uyguladığı kesim fiyatının üstünde bir fiyata yapacağını ortaya koyuyor.