Ankara Bölge Birliği'nde ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayacak aspir bitkisinin üretimi ve değerlendirilmesi konusunda eğitim düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü hocaları tarafından Ankara Bölge Birliği ziraat mühendisleri ile ortaklarına yönelik olarak düzenlenen eğitime katılan Genel Müdür Yardımcısı Sefa Çağlayan, alternatif enerji grubu içinde gösterilen ve biyodizel üretimi yapılan aspirin, son on yılda üretimi gittikçe artan ürünler arasında yer aldığını söyledi. Çağlayan, kuraklığa dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen aspirin, son yıllarda tarımsal desteklemelerle, yüksek primle çiftçilerin de giderek ilgi gösterdiği ürünlerin başında geldiğini belirtti.

Ankara Bölge Birliği faaliyet alanı içerisinde bulunan Ankara ili Bala, Polatlı ilçelerinde ve Çorum ilinde Tarım Kredi Ortaklarının aspir üretimi yaptıklarını kaydeden Bölge Müdürü Veli Altunkaş da “Kooperatiflerimizce sözleşmeli aspir üretimi yapmayı planlıyoruz. 2015 yılında üreticilerimizden aspir alımı yaparak piyasa fiyatlarının çiftçi lehine oluşmasını sağlayacağız." dedi.

Toplantıya eğitimci olarak katılan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, aspirin hem gıda hem de enerji sektörüne hitap etmesinin, bu bitkinin önemini daha da artırdığına dikkati çekerek; “Türkiye'nin yağ bitkilerine bağlı 4.5 milyar dolar tutarında gıdalık yağ ithalatı var. 60 milyar dolar civarında da enerji ithalatımız var. Terk edilmiş tarım arazilerinde aspir üretimi yapıldığında iki milyon ton yağ üretilebilir. Bunun karşılığı çarpan etkisiyle beraber tahminim 10 milyar doları bulacak şekilde olur." dedi.

Kaynak: Tarım Kredi / İbrahim ÖZDEMİR